Veel en diverse activiteiten in 't Kruidvat.
Veel en diverse activiteiten in 't Kruidvat. Foto: Trudy Kroese

Stichting Welzijn Diemen bereikt steeds meer mensen

De Stichting Welzijn Diemen (SWD) heeft onlangs het jaarverslag gepresenteerd. Dat bevestigt dat het goed gaat met de stichting.

DIEMEN De Stichting Welzijn Diemen is nadrukkelijk zichtbaar in de wijken in Diemen. Voorbeelden hiervan zijn activiteiten in Huis van de Buurt 't Kruidvat en wijkcentra Het Noorderlicht en De Schakel. Daarnaast zijn veel medewerkers druk in de weer met het organiseren en begeleiden van activiteiten, zoals sportactiviteiten, jongerenwerk en talentontwikkeling. "Bij de verschillende activiteiten is steeds het uitgangspunt dat we mensen (groot, klein, jong, oud) stimuleren om actief deel te nemen aan de samenleving. Het accent van ons werk ligt op preventie. Welzijn voorkomt zorg en hulp", aldus de SWD in het jaarverslag.

De Stichting Welzijn Diemen heeft een stevige positie ingenomen door de regie te nemen in de preventieve zorg in Diemen. "Dit hebben wij gedaan door goed te signaleren waar behoefte is aan (preventieve) zorg, nieuwe samenwerkingsvormen op te zetten met partners (met name de zorgorganisaties), nieuwe projecten op te zetten - in het bijzonder gericht op kwetsbare doelgroepen - om deze toe te leiden naar reguliere activiteiten en nieuwe projecten te lanceren die preventieve maatwerkbegeleiding bieden om te zorgen dat duurdere en ingewikkelder zorg uitgesteld wordt. Dit betekent niet alleen een toenemend aantal deelnemers aan onze activiteiten, maar vooral ook een groter bereik van deelnemers uit kwetsbare groepen."

Deze trend is het meest zichtbaar bij het Jeugd en Jongerenwerk, Diemenvoorelkaar en het Huis van de Buurt 't Kruidvat. "Bij het werken met jeugdigen ligt onze focus bij 0-4-jarigen: goed beginnen met evenwichtig ontwikkelen, ouders helpen met de opvoeding en hen het belang laten inzien van spelen voor de ontwikkeling van hun kind. Voor 4-10-jarigen focussen wij op talentontwikkeling: kinderen helpen hun talenten te ontdekken, te benoemen en te ontwikkelen. Voor 11-13-jarigen richten wij ons op het ontwikkelen van vaardigheden: jongeren krijgen vaardigheden aangereikt om goed te leren en om zich verder te ontwikkelen. Voor 14-18-jarigen hebben wij projecten gericht op toekomstig werk, waarbij jongeren leren wat de mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden en competenties ze moeten ontwikkelen om daarin succesvol te zijn." Huis van de Buurt 't Kruidvat richt zich steeds scherper op mantelzorgers (hoe kunnen ze ontlast worden), bewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en sociale activiteiten om eenzaamheid te bestrijden. Diemenvoorelkaar richt zich steeds meer op hulpvragen van kwetsbare mensen. Enerzijds op mensen die praktische ondersteuning nodig hebben, maar anderzijds ook steeds meer op mensen waarbij eenzaamheid en een gebrek aan sociale activiteiten het probleem is. Het succes van Huis van de Buurt 't Kruidvat wordt door de gemeente onderkend: het is de bedoeling dat er een tweede Huis van de Buurt komt. Tevens is het de bedoeling dat de preventieve huisbezoeken aan mensen van 75, 80, 85 of 90 jaar worden geïntensiveerd.