Ruud Grondel in het Diemerbos. 'Ik blijf de ontwikkelingen van het bos volgen.'
Ruud Grondel in het Diemerbos. 'Ik blijf de ontwikkelingen van het bos volgen.' Foto: Denise Iris Fotografie

'Groen en zorg zijn de rode draden in mijn carrière'

Verbinden, dat is wel een sleutelwoord voor Ruud Grondel. Het verbinden van mensen, maar ook van verschillende beleidsterreinen en van zaken op lokale en op landelijke schaal. Zijn motto: 'Hier en nu en daar en straks'. Grondel nam na 12 jaar wethouderschap afscheid, van zijn job en van Diemen. We blikken terug aan de hand van krantenkoppen.

9 november 2017: 'Bewoners Rode Kruislaan hebben nu een eigen buurtkamer'

Gevraagd naar wat de meeste indruk heeft gemaakt in die twaalf jaar wethouderschap moet Grondel denken aan twee rampen die niet direct onder zijn portefeuille vielen, maar wel grote impact hadden in de nasleep. "Na de gasexplosie in De Beukenhorst en de brand in de Rode Kruislaan werd goed duidelijk hoeveel gezinnen met problemen er in die flats wonen. Je ziet wat je eigenlijk wel weet, maar wat niet zo zichtbaar was. Een hele hoop losse ondersteuning. Wij hebben het aangegrepen om die ondersteuning te bundelen en structureel te maken, zodat de mensen met elkaar samen ook weer de zelfredzaamheid vergrootten. In de Rode Kruislaan is dat spectaculair goed gelukt met de Buurtkamer en ook in De Beukenhorst maken we stappen in die richting."

18 juni 2008: 'Verheugd over nieuw Diemerbos'

"Dit was op het moment dat we een fiks budget hadden gekregen om het bos af te maken. Helaas is daarna door staatssecretaris Bleeker het toegezegde beheersbudget wegbezuinigd. Het blijft een strijd om voldoende geld te vinden om het bos te onderhouden. We hebben een paar zomers grote festivals in het bos toegestaan, mede om inkomsten voor beheerder Staatsbosbeheer te genereren. Die zijn, in verband met bodemdaling, voor deze zomer niet gepland. Ik ben wel heel blij dat er nu - eindelijk - een horecavoorziening komt."
"Groen is een belangrijk onderwerp en de rode draad door mijn bestuurlijke carrière. Ik ben heel erg trots op Daarom Duurzaam Diemen. Als gemeente kun je je doelstellingen niet alleen realiseren en hiermee hebben we het verbreed naar een grote groep. We hebben nu een netwerk met bedrijven, organisaties, inwoners en de gemeente. Geweldig dat er nu werkgroepen zijn die heel concreet plannen maken. Ik wilde heel graag iets achterlaten wat doorgaat. De decentralisaties staan, die lopen wel door. De duurzaamheid was kwetsbaarder, maar ik geloof dat dat met Daarom Duurzaam Diemen ook wel doorgaat. In het coalitieakkoord is daar ook een fors budget voor beschikbaar gesteld."

7 juni 2018: 'De blokhut van Scouting is geopend'

"De wens voor een blokhut in het bos van Scouting Diemen vond ik in mijn overdrachtsdossier toen ik in 2006 begon. Leuk, daar kun je het verschil in maken. We hebben het toen gekoppeld aan de herinrichting van het bos en gezorgd dat wij als gemeente vast de infrastructuur voorbereidden. Ik vind het ook heel mooi dat ik nog de opening van de blokhut van Scouting Diemen mocht doen. Het leuke van wethouder zijn is dat je je mag bemoeien met allerlei leuke, spannende en actuele dingen. Plus dat je zomaar in contact komt met heel veel mensen van allerlei pluimage. Dat ga ik het meeste missen."

22 maart 2012: 'Nieuwe taken voor gemeente: Enorme kans als er maar voldoende budget bij komt'

"Net als 'groen' is ook 'zorg' altijd een rode draad in mijn bestuurlijke carrière. De decentralisatie van taken van het Rijk naar de gemeenten was ook de reden dat ik in 2014 besloot om voor nog een termijn als wethouder in Diemen te gaan. Dat wilde ik goed afmaken. De Brede HOED is een heel concreet voorbeeld dat het werkt, en die was er al vóór de decentralisaties een feit waren. Mijn kracht is mensen samenbrengen, luisteren, open-minded zijn en vragen waarom mensen iets willen, of juist niet. Het meest trots ben ik op de ouder-kindcoaches. Daar komen echt school en zorg samen. Dat stelsel werkt als een zonnetje. In het collegeakkoord hebben we vastgelegd dat het aantal uren voor OK-coaches verdubbeld wordt. Overigens ook met een financiële bijdrage van de scholen."

"Om mensen echt zorg op maat te bieden, moeten we ook flexibel zijn binnen de wettelijke grenzen. Kijken naar wat er wel kan in plaats van zeggen 'dit mag niet'. Ik ben ook trots op het REK-manifest van de gemeente: hoe kunnen we binnen de regels rek vinden om dingen mogelijk te maken? De schaal van een relatief kleine gemeente als Diemen maakt dat mogelijk."

5 juli 2012: 'Grondel krijgt opnieuw ontheffing woonplaatsvereiste'

"Ieder jaar moest dit in de raad behandeld worden en ieder jaar, behalve de laatste één of twee keer, stelde raadslid Rosali Herder er vragen bij. Dat vond ik niet vervelend, het was een integer standpunt. De reden was dat mijn partner Hanneke niet uit Amsterdam weg wilde. Ik heb het nooit als bezwaar gezien. Ik heb me heel erg verdiept in Diemen en heel veel vragen gesteld. Na een half jaar wist ik meer dan menig Diemenaar. Ik gebruikte ook de bezoeken aan 90-jarigen om veel te vragen. Dat was het leuke: dan sprak ik mensen die niet boos op me waren of iets gedaan wilden krijgen."

21 augustus 2014: 'Eerste schooldag in Noorderbreedte'

"Ook weer iets in het overdrachtsdossier: de scholen in Diemen moesten brede scholen worden. Ik heb eerst maar eens een conferentie belegd met het hele veld over de vragen 'wat bedoel jij met een brede school' en 'wat kun je zelf daaraan bijdragen?' Uiteindelijk kwamen we eropuit dat in zo'n school meer activiteiten mogelijk moesten zijn dan alleen regulier onderwijs. Een doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie tot aan het voortgezet onderwijs, en ook zorg: daar is die verbinding weer tussen verschillende gebieden. Nu zijn eigenlijk alle scholen in Diemen brede scholen en hoe we het hier geregeld hebben, ook met de ouder-kindcoaches, zijn we een voorbeeld van goede samenwerking tussen schoolbesturen en zorginstellingen voor andere gemeenten. Ontzettend leuk vind ik dat: in Diemen konden we het regelen op de kleinere schaal, maar via mijn netwerken kon ik ook lobbyen en kennis overdragen op regionaal en landelijk niveau. Door de relatief kleine schaal in Diemen en mijn bestuurlijke ervaring had ik ook tijd daarvoor."

"Dat er nu ook een middelbare school lijkt te komen in Diemen vind ik een verrijking. Jaren geleden, toen onderwijs in mijn portefeuille zat, vond ik het niet zo nodig en bleek op een conferentie over het onderwerp dat er ook niet veel draagvlak voor was. Maar door de groei van Diemen en door de keuze voor de OSB, waar al veel kinderen uit Diemen heen gaan en waardoor er verschillende schooltypen worden aangeboden, is de tijd er rijp voor. Bijkomend voordeel: hiermee kunnen zorg en onderwijs ook beter worden verbonden voor kinderen boven de 12 jaar."

10 oktober 2013: 'Zonnepanelen op schooldaken'

"Die zonnepanelen, dat is nou een leuk voorbeeld van verbinden. Ik wilde graag zo veel mogelijk zonnepanelen en de scholen kregen eigenlijk te weinig budget voor het beheer van hun gebouwen. Door een heel gunstige regeling te bedingen voor het plaatsen van die zonnepanelen was het meteen een kostenbesparing voor die twee scholen."

12 september 2012: 'Gemeente blijft strijden voor windmolens in bos'

"Die windmolens, echt jammer dat dat niet gelukt is. (De provincie heeft met regels een streep door de plannen getrokken om windmolens in het Diemerbos te plaatsen, red). Maar als we de doelstelling van Diemen energieneutraal in 2040 willen halen, zullen we toch ook iets met wind moeten doen. Bovendien zou de opbrengst een mooie aanvulling zijn op het budget van Staatsbosbeheer. We wachten tot de volgende statenverkiezingen in de hoop dat er dan een andere wind gaat waaien. Ik zou zeggen: stem wijs volgend jaar."

23 juni 2016: 'Lex Scholten en Ruud Grondel 10 jaar wethouder in Diemen'

"Wij begonnen, samen met Leo Worm (VVD), na een uiterst turbulente periode in de Diemense politiek. Ik denk dat we weer stabiliteit hebben gebracht. Al die twaalf jaar heb ik, in verschillende samenstellingen, constructief gewerkt. Steeds was er wel een college met complementaire mensen, zowel qua partijen als qua karakters. Er was altijd een sfeer van elkaar dingen gunnen en niet van elkaar vliegen afvangen. Ook in de gemeenteraad. Het vak van wethouder blijft onzeker, zoals Walter Etty (oud-wethouder Amsterdam, red.) het ooit formuleerde: 'Die bananenschil ligt er elke dag'. Het kan ieder moment gebeuren dat je - in eigen ogen - onterecht moet stoppen als wethouder. Het is mij zelf overkomen in Haarlem, in Diemen overkwam het collega-wethouder Maïta van der Mark van de SP. Dat doet zeer."

2022: 'Oud-wethouder Ruud Grondel onthult eerste windmolen in het Diemerbos'

"Ik houd mijn digitale abonnement op het DiemerNieuws aan en zal vooral de ontwikkelingen volgen over het Diemerbos - zoals de horeca die er komt en of er een veilige financiering gevonden wordt voor het beheer - de politiek natuurlijk en de windmolens. Bovenstaande kop hoop ik dan ook te lezen over een jaar of vier."

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezing werd GroenLinks de grootste in Diemen.