Raad stelt coalitieakkoord vast

DIEMEN De gemeenteraad heeft vorige week het coalitieakkoord van GroenLinks, D66 en PvdA vastgesteld. De oppositiepartijen VVD, Leefbaar Diemen, Ouderenpartij Diemen, CDA en Ons Diemen stemden tegen.

De oppositiepartijen wilden aanvankelijk het coalitieakkoord ter kennisgeving aannemen en tijdens de stemming de raadszaal verlaten en dus geen stem uitbrengen. Toen burgemeester Erik Boog dit ter ore kwam, wees hij de oppositiepartijen op artikel 32 in de Gemeentewet. "Zij wilden het stuk ter kennisgeving aannemen, maar dat kan niet. Als je aanwezig bent in de raadszaal moet je voor of tegen een besluit stemmen. En het voorgestelde besluit betrof instemming met het coalitieakkoord. Vanuit de Gemeentewet is er een verplichting voor raadsleden om deel te nemen aan de besluitvorming. Daar kan maar in zeer beperkte gevallen van afgeweken worden. Het verlaten van de zaal om stemming te ontlopen was hier geen mogelijkheid", aldus de burgemeester.

Na een korte schorsing wilden de oppositiepartijen een amendement indienen waarin stond dat het coalitieakkoord niet zou worden vastgesteld maar ter kennisgeving zou worden aangenomen. De drie coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA gingen hiermee niet akkoord, waarna de oppositiepartijen tegen stemden.

3