Alle AOW'ers krijgen vanaf 2019 Stadspas

DIEMEN De gemeenteraad heeft donderdag unaniem een motie aangenomen die tot gevolg heeft dat alle inwoners van Diemen met de AOW-gerechtigde leeftijd recht hebben op een Stadspas. Ook het coalitieakkoord sprak die intentie uit. Vanaf 2019 is er geen inkomensvoorwaarde meer van toepassing.

In 2015 nam de gemeenteraad in verband met de toen noodzakelijke bezuinigingen het besluit om de Stadspas alleen nog maar beschikbaar te stellen aan inwoners van Diemen met een laag inkomen (destijds 120% en inmiddels verruimd naar 130% van het minimuminkomen).

Dit leidde weleens tot 'vreemde' situaties. De gemeente Amsterdam verstrekt alle inwoners met een AOW-uitkering een Stadspas. Het gevolg hiervan is dat alle inwoners van Amsterdam die AOW ontvangen met korting in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran kunnen zwemmen, terwijl dit nu nog maar voor een beperkt aantal ouderen van Diemen geldt.

De motie die vorige week door alle partijen in de gemeenteraad is ondertekend en dus werd aangenomen, heeft tot gevolg dat vanaf 1 januari 2019 naast mensen die moeten rondkomen van maximaal 130 procent van het minimumloon ook alle inwoners van Diemen die een AOW-uitkering ontvangen een Stadspas mogen aanvragen. De dekking voor deze maatregel moet nog wel worden goedgekeurd en is inmiddels aangegeven in de kadernota 2019, die binnenkort wordt besproken.


Muiderstraat-weg dicht

DIEMEN Komend weekeinde wordt de laatste laag asfalt op de Muiderstraatweg gelegd. Daarvoor moet de weg ter hoogte van Plantage De Sniep wel helemaal dicht.

Vanaf vrijdagavond 8 juni 19.00 uur tot maandagochtend 11 juni 07.00 uur worden de Muiderstraatweg - tussen de Sportlaan en het viaduct - en de Keulse Vaart afgesloten. Er wordt dag en nacht gewerkt en er geldt deze hele periode ook een parkeerverbod op beide straten. De sportvelden, het zwembad en de woningen zijn wel bereikbaar voor auto's, maar er gelden omleidingsroutes die per dag verschillen. Voor fietsers en voetgangers zijn er geen omleidingen. Eind juli moet het eerste deel van de Oost-West As helemaal klaar zijn.