SV Diemen heeft rond de 600 jeugdleden.
SV Diemen heeft rond de 600 jeugdleden. Foto: Trudy Kroese

SV Diemen investeert extra in de jeugd

DIEMEN SV Diemen wil een nog aantrekkelijker voetbalvereniging worden voor haar jeugdleden. De voetbalclub werkt hard aan het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding, ook voor de niet-selectieteams van de jeugd.

SV Diemen heeft zo'n 1.000 leden van wie er rond de 600 in de jeugdafdeling spelen. De club heeft maar liefst 47 jeugdteams. De technische jeugdcommissie van SV Diemen bestaat uit Cees Boot (coördinator), Metin Köse, Rob Dalmulder, Wayne Poyner en Elly Oudshoorn.

Cees Boot: "De selectieteams van de jeugdafdeling hebben goede trainers en goede begeleiders. Er is helaas echter een beeld ontstaan dat wij minder aandacht hebben voor de overige jeugdteams. Maar dat is zeker niet het geval. Wij vinden alle jeugdteams belangrijk. Vorig jaar heeft de club twaalf ouders van jeugdspelers de kans gegeven om bij de KNVB de basiscursus jeugdtrainer te volgen. Hierdoor beschikken wij nu over meer goede trainers voor de jeugdteams. Volgend seizoen bieden wij opnieuw een aantal ouders van jeugdleden of andere leden van SV Diemen de kans om die cursus te volgen. SV Diemen betaalt die cursus. Tevens zijn wij bezig met het opzetten van een cursus jeugdscheidsrechter."

Boot wijst erop dat de club het van belang vindt dat jeugdspelers bij SV Diemen blijven. "Het komt uiteraard voor dat jeugdspelers door betaaldvoetbalclubs worden gescout en aangetrokken. Dat kunnen wij niet tegenhouden en wij begrijpen ook wel dat die jeugdspelers voor zo'n club kiezen. Maar wij willen niet dat jeugdspelers naar een andere amateurclub gaan. Het komt voor dat ouders denken dat het gras bij een andere amateurclub groener is dan bij SV Diemen. Maar dat is zeker niet het geval. Door nog meer in de jeugd te investeren willen wij de jeugdleden voor de club behouden."

Ajax

SV Diemen is een club die heel goed staat aangeschreven en dat geldt zeker ook voor de jeugdafdeling. SV Diemen heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst met Ajax. Boot wijst erop dat SV Diemen over uitstekende faciliteiten voor de jeugd beschikt. "Het streven is om te blijven investeren om de faciliteiten voor de jeugd, zoals het niveau van de trainingen, te blijven verbeteren. Spelers kunnen hier prestatief en recreatief voetballen. Dat geldt voor zowel de senioren als de jeugd. Wij zijn ook een sociale vereniging. Wij vinden het belangrijk dat de leden het naar hun zin hebben en hechten veel belang aan normen en waarden. Als die worden overschreden spreken wij mensen daarop aan. Iedereen moet zich hier prettig voelen. SV Diemen is een club voor en door Diemenaren, waarbij de deur natuurlijk altijd openstaat voor mensen die een positieve bijdrage willen leveren."

In de jeugd van SV Diemen hebben door de jaren heen diverse spelers gespeeld die later in het profvoetbal terecht zijn gekomen. Diverse spelers die nu als prof actief zijn speelden als jongen korte tijd of iets langer in de clubkleuren van SV Diemen. Voorbeelden zijn Guus Til, Jeremy Helmer, Adam Maher, Rayen Babel en Tom Overtoom. Maar ook in de jeugdafdelingen van clubs als Ajax, AZ en PSV voetballen spelers die in het verleden voor SV Diemen speelden. "SV Diemen is ook de komende twee seizoenen partnerclub met ster van Ajax. Dit is de hoogste categorie en daar zijn we erg trots op. De samenwerking houdt onder meer in dat er bijeenkomsten plaatsvinden die in het teken staan van het technisch beleid, dat Ajax-trainers trainingscursussen aan SV Diemen geven en dat jeugdteams van SV Diemen deelnemen aan jeugdtoernooien van Ajax. Ook kan SV Diemen profiteren van de expertise van Ajax op het gebied van video-analyse en sponsoring. Metin Köse is namens SV Diemen contactpersoon voor Ajax. Wij zijn momenteel in onderhandeling met voetbalschool Balcontrole NL over naschoolse trainingen op ons sportpark. Onze jeugdleden kunnen dan op vrijdag na schooltijd meedoen aan de voetbaltrainingen van Balcontrole NL op onze velden. Zij moeten die trainingen zelf betalen, maar de jeugdleden van SV Diemen krijgen wel voorrang en korting", aldus Boot.