Sam Graham: 'Bij sport is niet alleen talent belangrijk, maar ook motivatie en mentaliteit.'
Sam Graham: 'Bij sport is niet alleen talent belangrijk, maar ook motivatie en mentaliteit.' Foto: Dynasty Sports BV.

'Basketbal heeft mij veel geboden en biedt mij nog steeds veel'

Ex-professioneel basketballer Sam Graham organiseert op de tweede dag van het Loswalfestival een basketbaltoernooi; drie tegen drie voor jongens en meisjes vanaf 8 t/m 16 jaar. Sam is eigenaar van het bedrijf Dynasty Sports BV en hoofdtrainer/coach van basketbalvereniging Blue Stars in Diemen.

DIEMEN Sam Graham (51) heeft als hoofdtrainer/coach van de Diemense basketbalvereniging Blue Stars de laatste vijf jaar de Heren 1, Dames 1 en 2, U14, U16, U18 getraind. Op dit moment traint hij de U16 en U18 en assisteert hij bij de Dames 1 en 2.

Sam is eigenaar van het bedrijf Dynasty Sports BV, opgericht in 2015. Dynasty Sports organiseert Basketball Camps voor jongeren vanaf 6 jaar t/m 12 jaar (Mini Camp) en vanaf 13 jaar t/m 21 jaar (Big Camp).

Sam werd op 23 maart 1967 geboren op het eiland Barbados. Op vijfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn moeder naar New York. Zij kwamen te wonen in de wijk Harlem. New York was in de jaren 70, 80 en 90 een gevaarlijke stad met veel misdaad en drugsproblematiek. "Wij kwamen in 1972 in de 123ste straat in Harlem wonen, midden in het gebied waar veel problemen waren."

Toen Sam naar de High School ging, woonden zijn moeder en hij inmiddels in The Bronx. Als tiener ging hij dagelijks met de metro naar Cardinal Hayes High School. "Er waren in die tijd veel bendes in New York en in de metro was het erg gevaarlijk. Ook op school waren er soms problemen. Andere leerlingen hadden het op mij voorzien omdat ik met een accent sprak. Mijn moeder vertelde mij dat ik voor mijzelf moest opkomen." Sam had een zware jeugd. Zijn moeder had twee banen om in hun levensonderhoud te voorzien. Basketbal bleek de ontsnappingsroute voor hem. Hij begon op dertienjarige leeftijd met basketbal op de pleinen in New York. Op de High School bleek dat hij veel talent had. In 1985 werd hij uitgeroepen tot één van de vijf beste verdedigende spelers van de High Schools van New York en één van de beste vijftig verdedigende spelers van de Verenigde Staten.

Sociologie

Tijdens een zomerkamp trok hij de aandacht en kreeg hij van gerenommeerde universiteiten een scholarship aangeboden. Sam koos voor de St. Bonaventure University, omdat die hem niet alleen goede basketbalfaciliteiten bood, maar ook de kans om een universitaire studie af te ronden. Na vier jaar rondde hij zijn studie sociologie af. Hij werd op die universiteit onderscheiden als beste verdedigende speler van 1985, 1987, 1988 en 1989.

Ex-prof Sam Graham groeide op in Harlem en The Bronx in New York

2.03 meter

De 2.03 meter lange basketballer besefte dat hij net tekortkwam om in de NBA te spelen en pakte kansen die hem buiten de Verenigde Staten werden geboden. Hij was professioneel speler in Engeland, Ierland, IJsland, Frankrijk en Duitsland. "Basketbal heeft mij veel geboden en biedt mij nog steeds veel. Door het basketbal heb ik op veel plekken gewoond en mensen leren kennen die ik anders niet gekend had. Als ik geen professional was geworden, was de kans groot geweest dat het verkeerd met mij was afgelopen. Ik ken jongens die op het verkeerde pad zijn geraakt. Eén van hen zit nu levenslang in de gevangenis."

Sam stopte op 36-jarige leeftijd als professioneel basketballer. Gedurende zijn loopbaan werden hij en zijn team diverse keren kampioen.

In 2005 verhuisde Sam naar Nederland. Hij richtte zijn bedrijf Dynasty Sports op en werd later hoofdtrainer/coach van Blue Stars. Ook in de rol als coach is hij succesvol. "Met Dynasty Sports verzorg ik Basketball Camps voor jongeren vanaf 6 t/m 21 jaar. De camps zijn in Amsterdam-Zuidoost en Almere, tijdens de schoolvakanties. Gedurende de camps maak ik gebruik van mijn achtergrond, mijn loopbaan als basketballer en mijn opleiding sociologie. Bij sport is niet alleen talent belangrijk, maar ook motivatie en mentaliteit. De grote fout die vaak wordt gemaakt is dat alle kinderen op dezelfde manier worden opgeleid. Ik vind de persoonlijke benadering belangrijk. Het ene kind moet je anders benaderen dan het andere kind."
Sam organiseert op zaterdag 26 mei tijdens het Loswalfestival van 12.00 uur tot 16.00 uur een basketbaltoernooi, 3X3 (drie tegen drie) voor jongens en meisjes vanaf 8 t/m 16 jaar. Het toernooi vindt plaats op het basketbalveldje vlak bij de loswal in Diemen-Zuid. De ploegen bestaan uit 4 spelers, van wie er steeds 3 in het veld mogen staan (1 wissel). Het 3X3-basketbal is enorm in opkomst. Sam geeft aan dat iedereen kan meedoen. Kinderen krijgen de kans om hun vaardigheden te tonen en nieuwkomers de mogelijkheid om kennis te maken met basketbal. "Het valt mij op dat er in Nederland steeds meer basketbaltalent is. Ik zou het mooi vinden als een aantal kinderen dat vrijdag meedoet bij Dynasty Sports/Blue Stars komt spelen." Opgeven voor het toernooi kan via basketball_camps@dynastysports.nl. Deelname is gratis.

Jeugd

Sam zou graag met zijn bedrijf meer voor de jeugd in Diemen willen doen. Hij denkt dan onder meer aan naschoolse activiteiten en kinderen/jongeren met gewichts- of sociale problemen.