De AED in de Anne Frankwijk.
De AED in de Anne Frankwijk. Foto: Sandy Grishaver

Bewoners van Anne Frankwijk schaffen samen AED aan

DIEMEN Bewoners van de Anne Frankwijk in Diemen-Zuid hebben enige tijd geleden een AED (Automatische Externe Defibrillator) aangeschaft.

Sandy Grishaver is bewoonster van de Anne Frankwijk. Haar man Mischa was de initiatiefnemer. "De bewoners van 99 huishoudens in de Anne Frankwijk hebben de handen ineengeslagen en gezamenlijk een AED aangeschaft voor de wijk. De kosten bedragen bijna 2.500 euro. De gemeente stelt dit initiatief zeer op prijs omdat hierdoor de overlevingskansen van personen die een hartstilstand krijgen, vergroot worden. Ook vindt de gemeente het belangrijk dat het initiatief bijdraagt aan het bevorderen van de saamhorigheid in de wijk. De gemeente heeft uit verschillende subsidiepotjes 1.500 euro beschikbaar gesteld."

Noodzaak

Zij vertelt dat veel bewoners de noodzaak inzien van een AED in hun wijk. "Als iemand 's nachts een hartstilstand krijgt zijn openbare gebouwen waar een AED hangt gesloten, een voorbeeld is het sportcentrum in Diemen-Zuid. De bewoners die meedoen weten waar de kast is waarin de AED hangt en kunnen die met behulp van een cijfercode openen."

Reanimatiecursus

Een grote groep bewoners van de wijk heeft inmiddels een reanimatiecursus afgerond. Die bewoners weten nu hoe zij de AED op de juiste wijze moeten gebruiken. "Een andere groep bewoners heeft zich gemeld bij de initiatiefnemers om in geval van nood in de wijk opgeroepen te kunnen worden voor het verlenen van eerste hulp. Hiervan is een noodkaart gemaakt", aldus Grishaver. De AED is ook aangemeld bij de hulpdiensten, zodat de BurgerHartHulp-verleners deze ook weten te vinden.