Burgemeester en zijn verloofde leggen een krans.
Burgemeester en zijn verloofde leggen een krans. Foto: Trudy Kroese

Het was twee minuten muisstil

DIEMEN De herdenkingsbijeenkomst op 4 mei is druk bezocht. Er waren ook dit jaar veel kinderen en jongeren bij de bijeenkomst. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Comité Diemen 1940-1945. Josje Kronenberg-Heijne van het comité leidde de bijeenkomst in het gemeentehuis.

De bijeenkomst begon in de raadszaal van het gemeentehuis. Burgemeester Erik Boog en Guy van Nifterik van de jongerenraad Diemen hielden een toespraak. Boog stond uitgebreid stil bij de rol van het verzet in Diemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde over de drukkerij en boekhandel van de familie De Wild aan de Ouderkerkerlaan 7 in het tegenwoordige Diemen-Zuid. Daar werd de verzetskrant Vrij Nederland gedrukt. De verzetsmensen die in Diemen actief waren, namen - net als mensen elders in Nederland - enorme risico's.

Boog vertelde dat de reden waarom iemand zich bij het verzet aansloot van persoon tot persoon verschilde. Het kon bijvoorbeeld een reactie zijn op iets wat iemand persoonlijk had meegemaakt, maar het kon ook te maken hebben met een groot ideaal. "Wat zou jij doen", vroeg de burgemeester. Hij vroeg de aanwezigen om na te denken over wat zij in een vergelijkbare situatie zouden doen. Hoe zij zouden handelen als de waardigheid van een ander persoon wordt aangetast.

3