Tram 9 bij het eindpunt in Diemen.
Tram 9 bij het eindpunt in Diemen. Foto: Trudy Kroese

Student: tram en metro doortrekken naar Weesp

DIEMEN De 19-jarige Tim Sekac uit Amsterdam zet zich met volle overgave in voor een duurzamer Nederland. Zijn nieuwste acties zijn twee petities die betrekking hebben op het openbaar vervoer in Diemen.

door Marieke van Veen

De student pleit ervoor om de metrolijnen in Amsterdam-Zuidoost en de tramlijn in Diemen door te trekken naar Weesp. Dat zou volgens hem zorgen voor nieuwe, betrouwbare en duurzame ov-verbindingen tussen twee gemeenten, Amsterdam en Weesp, die op termijn samen verder willen gaan.

Petitie nummer 1

Sekac wil meer spoorlijnen dan snelwegen en hoopt met onlinepetities de discussie op gang te brengen en de boel in beweging te krijgen. De eerste petitie richt zich op het aansluiten van het metrostelsel in Amsterdam-Zuidoost op de toekomstige IJmeerlijn (tussen Amsterdam en Almere). Onderdeel van dit voorstel is het doortrekken van metrolijn 53 naar station Weesp, via de Gooilandseweg en de Hogeweyselaan in Weesp. Metrolijn 53 rijdt van het Centraal Station naar de Gaasperplas.

Petitie nummer 2

Student start twee petities over openbaar vervoer

Zijn tweede petitie gaat over een nieuw treinstation in de nieuwe Diemense woonwijk Plantage de Sniep én het doortrekken van tramlijn 9 naar station Weesp. Tram 9 rijdt tussen Amsterdam Centraal en de Sniep. Deze trambaan zou dan langs de nieuwe woonwijk gaan, een halte moeten krijgen bij het industrieterrein met de McDonald's en MonkeyTown en dan via de Gooilandseweg verder kunnen gaan naar Weesp. Dat zou ook fijn zijn voor Driemond, want daar kunnen ze wel wat beter openbaar vervoer gebruiken, aldus de indiener.

Lijn 9 wordt met ingang van 22 juli lijn 19 en rijdt dan van station Sloterdijk naar Diemen. Als beide plannen van Sekac zouden worden uitgevoerd, wordt het wel erg druk op de net verbrede N236. De automobilisten en fietsers rijden dan naast de zoevende metro's en klingelende trams. De bevlogen student hoopt op steun voor zijn acties, die te vinden zijn op petitie.nl. Als er voldoende draagvlak is, kan hij de kwesties aankaarten bij de politiek. Petitie 1 heet 'Verbind Amsterdam Zuid-Oost met toekomstige IJmeerlijn 2030'. Petitie 2 heet 'Treinstation Diemen Sniep en tram 9 naar station Weesp'. Ondertekenen kan door naam, e-mailadres en woonplaats in te vullen. Via de mail komt er dan eerst nog een bevestigingslink.