Mevrouw A. Botzen-Gramsma was een vriendelijke, geduldige huisarts.
Mevrouw A. Botzen-Gramsma was een vriendelijke, geduldige huisarts.

Mevrouw A. Botzen-Gramsma was arts met veel interesses

DIEMEN Mevrouw A. Botzen-Gramsma, van 1956 tot 1983 huisarts in Diemen, overleed op 12 april in Bergen. Liedje de Rooij, die een goede vriendin van haar was, haalt herinneringen aan haar op.

Liedje vertelt dat mevrouw Botzen-Gramsma in Groningen werd geboren en in 1953 afstudeerde als arts. "Zij nam in 1956 een kleine huisartsenpraktijk in de Jan Bertsstraat over. Het gezin en de praktijk groeiden en om die reden werd er verhuisd naar een woning in de Burgemeester Bickerstraat 48. Daar had zij een praktijk aan huis." Liedje herinnert zich dat de patiënten in de spreekkamer alle aandacht kregen van de vriendelijke en geduldige huisarts. "Zij had vele interesses: zij boetseerde, danste, maakte sieraden, haar eigen kleding, schilderde en verdiepte zich in filosofie. Het gezin had reeds een huis in Bergen en na haar pensionering in 1983 vestigden haar man en zij zich daar definitief. Maar zij bleef actief. Zo deed zij voor Amnesty International medisch onderzoek bij vluchtelingen. Ook heeft zij veel gereisd. Door haar activiteiten is zij tot op het laatst geestelijk zeer fit gebleven. Lichamelijk werd het de laatste jaren moeilijker, maar door de intensieve zorg kon zij tot het laatst in haar geliefde huis en omgeving blijven, waar zij op 12 april op 92-jarige leeftijd insliep", aldus Liedje de Rooij.

Huisarts Jacques Groen werkte van 1980 tot 1982 samen met mevrouw Botzen-Gramsma: "Zij was inderdaad erg betrokken bij haar patiënten. Zij had veel aandacht voor de psychische en sociale nood van patiënten", aldus Groen. Nadat zij met pensioen was gegaan nam Jacques Groen haar praktijk over. Hij verhuisde met de praktijk naar de Pater Pierestraat en later naar de Ouddiemerlaan. Dokter James begon een praktijk in de Burgemeester Bickerstraat 48.