In het werkatelier in het Saan Museum werd het Actieplan 2030 gemaakt.
In het werkatelier in het Saan Museum werd het Actieplan 2030 gemaakt. Foto: Oscar Borghardt

Daarom Duurzaam Diemen
heeft ambitieuze plannen

In het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 staan ambitieuze plannen. Er zijn ook diverse acties gepland om die doelen te bereiken.

DIEMEN Het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 is in februari gemaakt tijdens een tweedaags werkatelier over duurzaamheid in het Saan Museum. Er hebben zestig inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, politici en medewerkers van de gemeente Diemen aan gewerkt.

In het plan staan de volgende initiatieven: Bewustwording en gedragsverandering (onder deze noemer zijn drie initiatieven samengevoegd); Bewust omgaan met voeding; Duurzame energie voor en met iedereen; Reduceren van restafval; Behoud van biodiversiteit en klimaatadaptatie en Slimme en groene mobiliteit. Er zijn nu kleinere groepen die de verschillende initiatieven verder uitwerken en kijken wat en wie er nodig zijn om het verder te brengen. Daarom Duurzaam Diemen wil zo veel mogelijk inwoners en bedrijven bij het actieplan betrekken.

Joost Heinsius van de coördinatiegroep van Daarom Duurzaam Diemen gaat in op een aantal initiatieven die deel uitmaken van het actieplan. "Wij willen elk jaar een of meerdere publiekscampagnes houden. Er zijn mensen die denken dat duurzaamheid en een energieneutraal Diemen kunnen worden bereikt door alleen maar technologische oplossingen. Ik geloof daar niet in. Daar is meer voor nodig. Er is een kleine groep die ik maar even 'believers' noem. Dat zijn mensen die heel erg met duurzaamheid bezig zijn. Maar het is belangrijk om juist de grote groep mensen mee te krijgen. Dat kan door publiekscampagnes over concrete thema's als voedsel en afval."

Bewust omgaan met voedsel is ook een initiatief van Daarom Duurzaam Diemen. "Het streven is dat mensen minder vlees gaan eten, maar vooral meer groenten gaan consumeren en biologische producten kopen. Wij gaan uiteraard de mensen niet vertellen wat zij wel en niet moeten eten, maar proberen hen wel bewust te maken."
In samenwerking met Theater de Omval organiseert Sophie Tjebbes van Daarom Duurzaam Diemen op 18 mei een filmavond in het teken van duurzaam eten. Omdat Sophie met dit initiatief een prijs tijdens de Daarom Diemen Challenge won, kunnen bezoekers gratis naar de film. Om 20.00 uur wordt de film 'Cowspiracy' vertoond. Vooraf kunnen bezoekers een heerlijk duurzaam diner nuttigen in Grand Café Blauw (11,95 euro). Na afloop van de film maakt Marloes Boere van ProVeg kort een vertaling van de film naar de Nederlandse situatie.

Restafval

Het reduceren van restafval is eveneens een belangrijk item. De gemeente houdt zich hier ook intensief mee bezig. Heinsius: "Diemen scoort slecht op het gebied van het scheiden van afval. Er blijft veel restafval over. Ik ben ervan overtuigd dat mensen bereid zijn hun afval te scheiden als zij op honderd meter afstand van hun woning containers aantreffen waarin zij verschillende soorten afval kunnen weggooien. Wij willen hierover overleg met de gemeente."
Daarom Duurzaam Diemen besteedt veel aandacht aan energiebesparing en het energieneutraal maken van woningen en bedrijven. Het doel is om nieuwbouw niet meer op gas aan te sluiten. De laatste jaren zijn overigens steeds minder nieuwbouwwoningen op het gas aangesloten. Daarnaast moet er een plan komen om per wijk van het gas af te gaan en te helpen bij het oprichten van energiecoöperaties voor zonnepanelen en windturbines. Dit moet het gebruik van zonnepanelen en windturbines stimuleren.

'Wij willen elk jaar publiekscampagnes houden'

Heinsius: "Het is een moeilijke opgave om oudere woningen van het gas af te krijgen. Bewoners zijn bang dat zij veel geld moeten investeren. Daarom Duurzaam Diemen heeft een rekengroep opgericht: 'Groen kost geen poen'. Daarin wordt inzichtelijk gemaakt dat het duurzaam maken van een woning op de lange termijn juist geld kan besparen. Wij willen dat alle informatie over het energieneutraal maken van woningen via een digitaal loket is terug te vinden. Het beste zou zijn als er ook wordt aangegeven uit welke oplossingen mensen kunnen kiezen. Daarnaast vinden wij dat er ook een plek moet komen waar mensen kunnen zien welke maatregelen zij kunnen nemen, vergelijk het met een modelwoning of een showroom."

Groene tuinen

Een sterke biodiversiteit en klimaatadaptatie zijn eveneens van groot belang. Een groene omgeving is niet alleen een prettige leefomgeving, maar zorgt ook voor de opvang van overvloedig regenwater. "De gemeente is al langere tijd bezig om inwoners van Diemen ervan te overtuigen dat een groene tuin beter is dan een tuin met veel stenen. Hierdoor kan het regenwater beter worden afgevoerd. Daarom Duurzaam Diemen houdt zich ook bezig met de biodiversiteit in de openbare ruimte. Wij zijn bijvoorbeeld voorstander van veel minibossen in Diemen. Dat is goed voor de dierenpopulatie."