Afbeelding

Liedje de Rooij

Neemt deel aan Kunstroute
van Diemen
Woont sinds 1968 in Diemen

Je hebt de Kunstroute van Diemen in 2003 opgericht.
"De reden dat ik dat toen heb gedaan was omdat er in Diemen nog geen kunstroute was. In Amsterdam wel. Ik ben er toen een half jaar mee bezig geweest. Wij moesten mensen bij elkaar brengen en subsidie aan de gemeente vragen. Het was een groot succes. Diemen stond toen bij wijze van spreken op zijn kop."

Je doet komend weekeinde opnieuw mee.
"Ik exposeer zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur in mijn woning en voortuin op het Van Medenbach Wakkerplein 6 in het centrum van Diemen. Bezoekers kunnen allerlei schilderijen zien: abstract, maar ook figuratief. Ik werk altijd in mijn atelier op de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Ik heb werk van het atelier naar mijn woning gebracht. In mijn atelier in Amsterdam geef ik ook les en expressietherapie."

Wat is jouw favoriete kunststad?
"Amsterdam. Daar is veel te zien. Maar ook Florence is mooi."

Jouw favoriete muziek?
"Ik houd erg van muziek uit de vroege middeleeuwen."

Wie zijn jouw favoriete kunstenaars?
"Marlene Dumas, Egon Schiele en Picasso. Er is nu in Parijs een expositie van Picasso met schilderijen die hij in 1932 heeft gemaakt. Hij heeft in dat jaar veel schilderijen gemaakt."

Waarom is kunst belangrijk?
"Ik vind het goed als mensen kennis van kunst krijgen en zich dan afvragen of zij zelf kunnen schilderen. Ik ben van mening dat als mensen kleuren kunnen onderscheiden zij ook kunnen schilderen. Zij hoeven geen figuratief schilderij te maken, maar kunnen wel abstract werk maken."