Tweede verdachte brandstichting bekent

Diemen In de strafzaak tegen de drie verdachten van de brandstichting in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in de nacht van 18 op 19 juli 2017 heeft ook een tweede verdachte een bekentenis afgelegd.

Bij de brand kwam de 27-jarige bewoner David Swart om het leven. Hij woonde op de twaalfde verdieping en werd door de brandweer pas de volgende ochtend na de evacuatie aangetroffen. Zijn vriendin en een andere vrouw raakten raakten zwaargewond. De 23-jarige Simona I. heeft verklaard betrokken te zijn geweest bij de brandstichting om een verzekeringsbedrag te kunnen opstrijken. Hiermee bevestigt zij het verhaal van haar 24-jarige broer Gilermo I., die eerder al verklaarde de brand te hebben gesticht om de verzekering op te lichten. De derde verdachte, Rachid V. (26), blijft zijn betrokkenheid bij de brandstichting ontkennen.

Brandverzekering

Tijdens een pro-formazitting vorige week donderdag bij de Rechtbank van Amsterdam vroeg advocaat Roethof van Rachid V. om diens voorlopige hechtenis te schorsen. Dit verzoek wees de rechtbank af, omdat zij vindt dat er nog voldoende ernstige bezwaren zijn waarop de verdachte vastzit. Zo zou hij eenzelfde brandwond op zijn been hebben als medeverdachte Gilermo, liep hij kort na de brand op krukken en is er een getuige die naar aanleiding van de beelden van Opsporing Verzocht V. herkende. De brand ontstond in de benedenwoning van verdachte Simona I. Volgens de verklaring van haar broer had zijn zus kort voor de brand een brandverzekering afgesloten. Door de flat in brand te steken zou de zus het verzekeringsgeld uitgekeerd krijgen.

Hoe de rolverdeling bij de brandstichting was en welke afspraken de verdachten onderling hadden gemaakt, werd niet duidelijk. De strafzaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. Er moet onder meer een reclasseringsrapportage worden opgemaakt en er wordt nog gekeken naar de betrokkenheid van de brandweer.