De pastorie tussen de Sint Petrus' Bandenkerk en Schuilkerk de Hoop, alle drie rijksmonumenten.
De pastorie tussen de Sint Petrus' Bandenkerk en Schuilkerk de Hoop, alle drie rijksmonumenten. Foto: Ingrid Voet

Grote zorgen om pastorie
Sint Petrus' Banden

De bouwkundige staat van de pastorie van Sint Petrus' Banden, een rijksmonument, is zo slecht dat erfgoedvereniging Heemschut aan de bel trekt.

DIEMEN Heemschut dringt er bij de eigenaar, het parochiebestuur van Sint Petrus' Banden, en de gemeente op aan dat er maatregelen worden genomen om het gebouw te behoeden voor verval. Het parochiebestuur wil niets liever, maar moet daarvoor het pand verkopen. En daarvoor geeft het bisdom maar geen toestemming.

Bij een inspectie constateerde Henk Dirkx van Heemschut: "De pastorie verkeert in een erbarmelijke toestand en gaat hard achteruit, het is zorgwekkend. De gemeente heeft bij een rijksmonument als de pastorie de plicht om te handhaven als er sprake is van schade en moet dan de eigenaar aanspreken. Dat is het parochiebestuur, maar ik vind dat in deze het bisdom ook moet worden aangesproken. Ondanks de slechte staat waarin het gebouw verkeert, zijn er binnen nog veel oorspronkelijke details bewaard gebleven. Het is betrekkelijk eenvoudig om het pand te renoveren en één of meer functies aan het pand te geven."

Stilgezeten heeft het parochiebestuur niet. De zaak was in 2014 eigenlijk al beklonken: Stadsherstel wilde de pastorie overnemen om er woningen in te realiseren, toen de enige manier om de pastorie te redden. Geld om het pand zelf op te knappen had - en heeft - de parochie niet. Toen al waren de enorme bouwkundige problemen van het pand, ouder dan de kerk zelf, bekend. Het bisdom vond in 2016 de verkoop van de pastorie een uitgelezen kans om ook het kerkgebouw zelf van de hand te doen. Het parochiebestuur wist dat te voorkomen, maar vervolgens treuzelde het bisdom zo lang met de handtekening onder de overdracht aan Stadsherstel, dat deze organisatie zich terugtrok. Een enorme teleurstelling voor het parochiebestuur. Sinds vorig jaar wordt het pand verhuurd. Van de huuropbrengst kan de - tijdelijke - pastorieruimte aan Beukenhorst worden bekostigd. "Wij missen nog steeds de toestemming van het bisdom om de pastorie te verkopen", meldt Hanneke van Wel, voorzitter van het parochiebestuur. In oktober 2017 is wel de door het bisdom gevraagde vitaliteitsnota voor zeven kerken in de regio, waaronder de Sint Petrus' Banden, ingeleverd. "Het draagvlak voor de kerk in Diemen is groot, we hebben een levendige parochie met veel vrijwilligers."

Jeroen Klaasse, wethouder Cultuurhistorie, deelt de zorgen over de pastorie. "Wij zijn niet de eigenaar, dus we willen eerst in gesprek met het parochiebestuur en mogelijk vervolgens met het bisdom. We zien graag een plan waarin de pastorie wordt opgeknapt en een toekomstbestendige nieuwe functie krijgt. Het is fijn dat Heemschut zich ook om het monument bekommert. Mogelijk kunnen zij met hun expertise het kerkbestuur adviezen geven."

Vooralsnog blijft het stil vanuit het bisdom. De bemoeienis van Heemschut, overigens niet door het parochiebestuur gevraagd, zou misschien wel kunnen helpen om het project weer vlot te trekken. Van Wel hoopt het van harte.