Henk van der Weele is sinds november voorzitter van SV Diemen.
Henk van der Weele is sinds november voorzitter van SV Diemen. Foto: Trudy Kroese

'Belangrijk is dat de club zich
in de gemeenschap laat zien'

Henk van der Weele (55) is sinds november 2017 voorzitter van SV Diemen. Hij vertelt over de recente ontwikkelingen bij de voetbalclub.

Wat is jouw verleden bij SV Diemen?
"Mijn vader Willem van der Weele is een geboren Diemerbrugger. Hij heeft altijd bij DVAV gespeeld. SV Diemen heette tot in de jaren zeventig DVAV. Nadat hij mijn moeder heeft leren kennen is hij naar Amsterdam verhuisd, maar is altijd lid gebleven. Hij heeft zich tot zijn overlijden ingezet voor de club. Zo maakte hij deel uit van de kantinecommissie, drukte het clubblad De Treffer en was betrokken bij de oprichting van de zaterdagafdeling. Hij is erelid."

"Ik ben op mijn achtste jaar bij DVAV begonnen en heb tot mijn 44e bij SV Diemen gevoetbald. De laatste jaren speelde ik in een vriendenteam. Onze zoon Troy van twaalf speelt in het tweede team van onder de 13 bij SV Diemen."

Hoe staat de club ervoor?
"Goed, maar het kan altijd beter. Wij hebben zo'n 1.000 leden van wie er 70 procent in de jeugd spelen. Het gaat goed met onze jeugd. Maar ons jasje zit krap. Wij hebben echt een extra veld nodig. Als het vierde veld er niet komt, dan zullen wij op termijn een ledenstop voor de jeugd moeten afkondigen. Dat zou slecht zijn, want dat stagneert de doorstroming van onderaf en dan bestaat de kans op krimp."

Komt het vierde veld er?
"Ja, daar gaan wij als SV Diemen wel van uit. Het liefst hebben wij een eigen veld, maar als het niet anders kan zijn wij zeker bereid om een nieuw veld gezamenlijk te gebruiken met TIW-Survivors. Aan ons zal het niet liggen."

Ambities

Wat zijn de ambities van SV Diemen.
"Wij hebben vier pijlers: de jeugd, het eerste zondagteam, het eerste zaterdagteam en het eerste vrouwenteam. Maar uiteraard zijn de andere seniorenteams net zo belangrijk. Het eerste zondagteam handhaaft zich in de derde klasse, het eerste zaterdagteam gaat nacompetitie spelen en het eerste vrouwenteam is kampioen geworden en speelt volgend jaar derde klasse."

'SV Diemen is dé voetbalclub van Diemen'

Eerste zondagteam

"Het beleid van de vereniging is dat het eerste zondagteam een goede derdeklasser is met af en toe een uitschieter naar de tweede klasse. Ik denk daar anders over. Diemen groeit enorm en heeft over een aantal jaren 35.000 inwoners. Daar hoort een goede tweedeklasser bij, die af en toe in de eerste klasse kan uitkomen."

Hoe gaan jullie dat doen? SV Diemen betaalt geen spelers.
"Dat klopt en dat gaan we ook niet doen. Ik denk meer in de richting van aanbieden van extra's zoals een trainingskamp in het buitenland, het volgen van een cursus of opleiding of een bijdrage in de contributie. Daarnaast moet het leuk zijn om bij SV Diemen te komen en te blijven voetballen."

"Belangrijk daarbij is dat de club zich in de gemeenschap van Diemen laat zien. Dat doen wij nog te weinig, maar daar worden de eerste stappen binnenkort in gezet. Wij zijn in gesprek met onder andere Ondernemend Diemen. Eind mei houden wij in samenwerking met Ondernemend Diemen een netwerkbijeenkomst voor alle Diemense bedrijven, met als thema 'Verbinden en inspireren'. Verbinden van SV Diemen met de gemeenschap en inspireren door het luisteren naar onder anderen Bert van Oostveen en de mensen van Picnic. We proberen als club de samenwerking met ondernemers en sociale partners te verbeteren, om een klimaat te scheppen waar iedereen beter van wordt en het leuk vindt om met ons samen te werken."

Vanzelfsprekend

"SV Diemen is dé voetbalclub van Diemen en ik zou willen dat als mensen willen gaan voetballen, het dan vanzelfsprekend is dat ze dat bij ons gaan doen en niet aan de andere kant van de snelweg!"