Het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 is in februari gemaakt tijdens een tweedaags werkatelier over duurzaamheid in het Saan Museum. Er hebben zestig inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, politici en medewerkers van de gemeente Diemen aan gewerkt.

DIEMEN In het Daarom Duurzaam Diemen Actieplan 2030 staan ambitieuze plannen. Er zijn ook diverse acties gepland om de doelen te bereiken.

In het plan staan de volgende initiatieven: Bewustwording en gedragsverandering (onder deze noemer zijn drie initiatieven samengevoegd); Bewust omgaan met voeding; Duurzame energie voor en met iedereen; Reduceren van restafval; Behoud van biodiversiteit en klimaatadaptatie en Slimme en groene mobiliteit. Er zijn nu kleinere groepen die de verschillende initiatieven verder uitwerken en kijken wat en wie er nodig zijn om het verder te brengen.

Daarom Duurzaam Diemen wil werken aan bewustwording en gedragsverandering bij inwoners van Demen en de lokale bedrijven. Dit kan worden bereikt door publiekscampagnes. Daarom Duurzaam Diemen wil jaarlijks een of meerdere evenementen of campagnes rond een specifiek thema organiseren. Het kan hier gaan om thema's als voeding, water, energie, afval, vervoer en groene ruimte. Bewustwording en gedragsverandering keren bij alle initiatieven terug.

Bewust omgaan met voeding moet mensen aanzetten tot gedragsverandering. Steeds duidelijker is geworden dat mensen met dagelijkse eetgewoontes een groot verschil kunt maken op de vervuiling en uitputting van de aarde. Het betreft hier bijvoorbeeld de keuze voor plantaardig in plaats van dierlijk voedsel. Dus minder vlees eten. Daarnaast is het belangrijk om geen eten te verspillen verspillen en het besef te hebben waar het eten vandaan komt. Na de herhaalde campagnes 'Weet wat je eet!' maken steeds meer mensen bewustere keuzes in de producten die ze kopen. Ze willen weten wat er in hun eten zit en waar het vandaan komt. Ze willen gezond en eerlijk eten, met zo min mogelijke verspilling, met oog voor het dierenwelzijn en voor het milieu.

Sophie Tjebbes van Daarom Duurzaam Diemen gaat filmavonden in Theater de Omval organiseren die in het teken staan van dit thema. Tijdens die filmavonden kunnen bezoekers genieten van en duurzame maaltijd. Tjebbes kreeg hiervoor onlangs geld voor van de gemeente tijdens de uitreiking van de Daarom Diemen Challenge Awards.

Reduceren van restafval bij inwoners en bedrijven is eveneens een belangrijk punt. Ook hier zijn bewustwording gedragsverandering belangrijke pijlers. Inwoners van Diemen kunnen door het goed scheiden van afval een grote bijdrage leveren aan het reduceren van het restafval. dit is zeer belangrijk voor het milieu. Leden van een werkgroep van Ondernemend Diemen gaan maandelijks deelnemen aan bij Milieu Service Nederland,.

Daarom Duurzaam Diemen besteedt veel aandacht aan energiebesparing en het energieneutraal maken van woningen en bedrijven. Het doel is om nieuwbouw vanaf 2018 niet meer op gas aan te sluiten. De laatste jaren zijn overigens steeds minder nieuwbouwwoningen op het gas aangesloten. Daarnaast moet er een plan komen om wijk tot wijk van het gas af te gaan en te helpen bij het oprichten van energiecoƶperaties voor zonnepanelen en windturbines. Dit moet het gebruik van zonnepanelen en windturbines stimuleren. Daarom Duurzaam Diemen wil laten zien dat energiebesparing geld oplevert door te helpen bij kosten-batenanalyse van energiemaatregelen.

Een sterke biodiversiteit en klimaatadaptatie is eveneens van groot belang. Een groene omgeving zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving, maar ook voor leefomgeving, maar ook voor de opvang van overvloedig regenwater. Daarom Duurzaam Diemen wil een toetsing van de (her)inrichting openbare ruimte op biodiversiteit en klimaatadaptatie (ontstenen), een Ecolint en voorlichtingsprogramma's voor de tuininrichting. Vergroening van buurten en tuinen door bewonersgroepen

Daarom Duurzaam Diemen streeft ook naar slimme en groene mobiliteit. Er is op dit gebied al veel bereikt en in gang gezet. Het centrum is autoluw, er zijn steeds meer fietspaden aangelegd en Diemen is ontsloten door uitstekend openbaar vervoer (trein, tram, metro, bus). Veel inwoners van Diemen maken intensief gebruik van het openbaar vervoer.

Diemen en de directe omgeving zijn de laatste jaren steeds beter bereikbaar geworden. Elektrische auto's en autodelen komen steeds meer beschikbaar voor iedereen. Dat zorgt ervoor dat inwoners en ondernemingen in Diemen eraan gewend raken te bekijken wat de meest efficiƫnte en duurzame manier van verplaatsen en transport voor hen is en daarvoor te gaan. Daarom Duurzaam Diemen wil een nog fijnmaziger fietsnetwerk, fietssnelpaden, een beter fietsverbinding over de Diemerbrug, busbanen voor elektrische shutlles, meer elektrische oplaadpalen voor auto's en fietsen en een overstap van bedrijven op elektrisch vervoer.