Vanaf het weekeinde overwegend droog, vrij warm

Met soms een bui, zon en temperaturen boven normaal is het groeizaam lenteweer. Bepalend voor het weer is enerzijds hoge luchtdruk boven Scandinavië en anderzijds lage luchtdruk boven Spanje. Dit veroorzaakt een aflandige oostenwind. De invloed van het hogedrukgebied neemt vanaf het weekend toe. Er komt geleidelijk meer zon en de temperatuur stijgt opnieuw.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele buien. De temperatuur in de middag ligt op 16 à 17 graden bij een matige zuidwestenwind. In het weekeinde is het overwegend droog. Zowel zaterdag als zondag zijn er perioden met zon. Er waait een matige, naar noordoost draaiende wind bij een middagtemperatuur van 19 à 20 graden. Dat is ruim boven normaal. Het langjarig gemiddelde voor half april ligt op zo'n 13 graden als maximum.

Trend na het weekeinde

Boven de noordelijke Noordzee en Scandinavië ontwikkelt zich een nieuw hogedrukgebied. Na een enkele bui op maandag blijft het daardoor vrijwel overal droog. Het is overwegend zonnig bij een meest matige oostenwind. De temperatuur stijgt tot ruim boven de 20 graden.

Weetje

Het normale ofwel gemiddelde maximum stijgt in april van 12 graden aan het begin van de maand naar 15 graden eind april. Ook wordt het gemiddeld vier dagen in april meer dan 20 graden. Vorig jaar was dat alleen op 9 april, maar toen was het op 30 en 31 maart al 22 graden geweest. Topper is april 2007 met 14 dagen boven 20 graden, waarvan 7 boven 25 graden.