De jongste deelnemer Joris Boelens werkt aan zijn schilderij 'Water'.
De jongste deelnemer Joris Boelens werkt aan zijn schilderij 'Water'.

Kunstroute van Diemen: twee dagen genieten van kunst

De Kunstroute van Diemen wordt op zaterdag 21 en zondag 22 april gehouden. Het evenement wordt georganiseerd door Kunstzin Diemen.

DIEMEN Kunstzin Diemen is de vereniging van beeldend kunstenaars in Diemen. Voorzitter Steven Dijk blikt vooruit naar het culturele evenement.

De Kunstroute van Diemen werd in 2003 voor het eerst gehouden. Het is een evenement dat om de drie jaar plaatsvindt. Sinds 2009 organiseert Kunstzin Diemen (opgericht in 2007) de Kunstroute van Diemen met steun van de gemeente. Er doen dit jaar 61 kunstenaars mee die op diverse locaties in Diemen exposeren. Dijk: "De centrale expositie is in het gemeentehuis. Daar hangt werk van alle kunstenaars die aan de kunstroute deelnemen. Bezoekers kunnen in het gemeentehuis de expositie bezoeken en vervolgens naar de andere locaties gaan waar wordt geëxposeerd. Alle locaties zijn op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend."

Bijzondere locaties

Dijk is van mening dat er dit jaar op een aantal bijzondere locaties wordt geëxposeerd. "Plekken die ik wil noemen zijn de pastorie aan de Hartveldseweg, zorgcentrum De Diem in de Arent Krijtsstraat en El'sina aan de Burgemeester van Tienenweg. Daarnaast vind ik het leuk dat Luc Houweling meedoet en in zijn atelier in de Burgemeester de Kievietstraat exposeert. Hij is een beeldend kunstenaar die sinds kort in Diemen woont. Maar ik ben ook heel blij met de kunstenaars die iedere drie jaar meedoen, zoals Liedje de Rooij, Afra Laan, Joke Janssen en Els de Does." Joris Boelens (13) is met afstand de jongste deelnemer aan de kunstroute. Hij richt een expositie in met schilderijen in de woning aan de Gerard Burghoutweg 32 waar zijn moeder en hij wonen. Hij zal tijdens de Kunstroute van Diemen ook schilderijen maken en eigen werk verkopen. De middelbare scholier hoopt voldoende geld te verdienen voor de aanschaf van computeronderdelen. Hij gaat zelf een computer bouwen. Zijn moeder Els de Does doet ook mee aan de kunstroute. Allard Faas, die samen met zijn vrouw Cora de pastorie huurt van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden, exposeert dia's die hij heeft geprojecteerd op muren met scheuren. Daarnaast werkt hij die dagen aan het Project #13InDiemen, waarvoor hij tijdens de Daarom Diemen Challenge een geldbedrag heeft ontvangen. Jongeren van 13 of die rond de zomervakantie 13 jaar worden kunnen op beide dagen gratis een foto laten maken. "Met een selectie daarvan ga ik van de zomer een aantal portretten schieten voor de expositie. Ik zoek jongeren van allerlei pluimage: donker, licht, beugel, bril, dun, dik, knap, maar dat zijn ze allemaal; ik geloof namelijk niet dat er lelijke mensen zijn."

Opening

De Kunstroute van Diemen wordt op donderdagavond 19 april officieus geopend. Wethouder van Cultuur Jeroen Klaasse opent die avond om 19.00 uur de expositie die in het gemeentehuis is ingericht. Dit zal gebeuren tijdens een feestelijke bijeenkomst. De expositie bestaat uit werk van alle kunstenaars die dit jaar aan de kunstroute meedoen.

Er wordt geëxposeerd op een aantal bijzondere locaties