Raadsleden en fractieopvolgers die afscheid hebben genomen.
Raadsleden en fractieopvolgers die afscheid hebben genomen. Foto: Trudy Kroese

Negen gemeenteraadsleden nemen afscheid

De gemeenteraad heeft vorige week woensdagavond tijdens een speciale raadsvergadering afscheid genomen van negen raadsleden.

DIEMEN De negen raadsleden en twee fractieopvolgers werden donderdag toegesproken door burgemeester Erik Boog.

Farida Polsbroek, Cees Ouwendijk (beiden PvdA), Frans Mulder (VVD), Maurits Rietveld (Leefbaar Diemen), Herman Berkhout (D66), Frans Eerkens (GroenLinks), Wim van Vugt (SP), Sylvia Raveling (Ouderenpartij Diemen), Anne-Miek Wijnbergen (DiemenLinksaf) en Jaap van Loenen (CDA) maken geen deel uit van de gemeenteraad die op 21 maart is gekozen. Jaap van Loenen was overigens woensdagavond niet aanwezig. Ook werd er afscheid genomen van de fractieopvolgers Cecil Grazette (VVD) en Piet Kroon (Ouderenpartij Diemen).

Farida Polsbroek was zestien jaar raadslid. Zij had al voor de gemeenteraadsverkiezingen aangegeven dat zij zou stoppen. Zij stond op eigen verzoek op de achtste plaats van de kandidatenlijst van de PvdA. Cees Ouwendijk is de afgelopen jaren diverse keren raadslid geweest. Vorig jaar kwam hij opnieuw in de gemeenteraad. Hij verving de voormalige fractievoorzitter van de sociaaldemocraten Rob Verheuvel, die wegens ziekte met het raadswerk stopte. Verheuvel overleed vorig jaar. Frans Mulder (VVD) had voor de verkiezingen al aangegeven dat hij zou stoppen. Hij stond op eigen verzoek op de zevende plaats van de kandidatenlijst van de VVD. Hij is twaalf jaar raadslid geweest. Ook Maurits Rietveld van Leefbaar Diemen is op eigen verzoek gestopt. Rietveld was lijstduwer op de kandidatenlijst van Leefbaar Diemen. Jaap van Loenen stond op de tweede plaats van de kandidatenlijst van het CDA. Die partij haalde één zetel. Van Loenen stapte vorig jaar over van de fractie van de PvdA naar het CDA. Herman Berkhout stond op de derde plaats van de kandidatenlijst van D66. Hij is buiten de gemeenteraad gevallen omdat Jeannette Pietersen en Rick Poelwijk op basis van voorkeurstemmen in de gemeenteraad zijn gekozen. Als Jeroen Klaasse opnieuw wethouder wordt, komt er een plek vrij voor Berkhout. Frans Eerkens volgde vorig jaar Gepke Uiterdijk op, die de gemeenteraad verliet. Ook Eerkens wide niet terugkeren. Hij stond op de zevende plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks. Wim van Vugt van de SP had geen andere keuze dan te stoppen. Het landelijk bestuur van de SP besloot vorig jaar dat de SP niet mee mocht doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen. De reden die werd gegeven is dat de afdeling Diemen van de SP de organisatie niet op orde had. Anne-Miek Wijnbergen verliet eind 2015 samen met Leo Smits de fractie van de SP. Zij vormden de fractie DiemenLinksaf. Smits stapte vorig jaar over naar Leefbaar Diemen en is opnieuw in de gemeenteraad gekozen. Wijnbergen besloot eerder dit jaar om niet met DiemenLinksaf deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Sylvia Raveling werd met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen. Zij besloot haar raadszetel niet te aanvaarden omdat zij het raadswerk niet langer kan combineren met haar drukke werkzaamheden. Zij heeft sinds kort een nieuwe baan.