Informateur Ruud Grondel spreekt deze week delegaties van de andere partijen.
Informateur Ruud Grondel spreekt deze week delegaties van de andere partijen. Foto: Trudy Kroese

GroenLinks gaat met alle partijen praten over coalitie

De politieke partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen kwamen vrijdagavond bij elkaar om te praten over de toekoemst.

DIEMEN GroenLinks, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, had alle politieke partijen in de gemeenteraad uitgenodigd om over de verkiezingsuitslag te praten en vooruit te blikken op de vorming van een coalitie. De vergadering werd geleid door demissionair wethouder Ruud Grondel van GroenLinks. Hij is door zijn partij benoemd als informateur.

GroenLinks-fractievoorzitter Nicole van Engelen toonde zich "dankbaar en overrompeld" door de verkiezingsuitslag. GroenLinks ging van twee naar vijf zetels en is voor het eerst de grootste partij van Diemen. Zij is van mening dat de campagne die door GroenLinks is gevoerd haar uitwerking heeft gehad. "Wij hebben met zo'n duizend inwoners van Diemen gesproken en onze plannen uitgedragen."

Waardering

Van Engelen benadrukte dat de inwoners van Diemen die hebben gestemd hun waardering voor het beleid van de coalitie hebben uitgesproken. GroenLinks vormde de laatste jaren een coalitie met de PvdA en D66. "D66 en de PvdA hebben in Diemen beter gescoord dan landelijk het geval was. D66 is van drie naar vier zetels gegaan en de PvdA heeft weliswaar verloren, maar minder dan volgens de landelijke trend."

De coalitie startte vier jaar geleden met een ruime meerderheid. De PvdA had vier zetels, D66 en de SP elk drie en GroenLinks twee. Die meerderheid verdween na een conflict binnen de SP. Raadsleden Anne-Miek Wijnbergen en Leo Smits verlieten de SP en gingen verder als DiemenLinksaf. SP-wethouder Maïta van der Mark trad af. De coalitie had geen meerderheid meer, maar kon rekenen op de steun van DiemenLinksaf.

Vorig jaar stapte PvdA-raadslid Jaap van Loenen over naar het CDA. De coalitie kon ondanks een minderheid in de gemeenteraad door tot de verkiezingen.

GroenLinks is 'dankbaar en overrompeld' door verkiezingsuitslag

Na de verkiezingen van 21 maart hebben de drie partijen die de afgelopen jaren de coalitie vormden een ruime meerderheid in de gemeenteraad: 12 tegen 9. De coalitie kan dus doorgaan. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. De VVD is wat betreft het aantal stemmen de derde partij. De liberalen, die acht jaar in de oppositie hebben gezeten, vinden dat het tijd is voor een coalitie met een andere samenstelling. De Ouderenpartij Diemen deelt de mening van de VVD.

Een delegatie van GroenLinks gaat deze week een-op-eengesprekken voeren met delegaties van alle andere partijen in de gemeenteraad. De gesprekken staan onder leiding van informateur Ruud Grondel. Namens GroenLinks zullen fractievoorzitter Nicole van Engelen en wethouderskandidaat Jorrit Nuijens bij die gesprekken aanwezig zijn. Grondel hoopt de partijen volgende week te informeren inzake de in eerste instantie te onderzoeken coalitie.