GroenLinks viert feest na overwinning.
GroenLinks viert feest na overwinning. Foto: Trudy Kroese

Definitieve zetelverdeling
nieuwe gemeenteraad

Het centraal stembureau van de gemeente heeft vrijdagochtend de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt.

DIEMEN De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wijkt wat betreft de zetelverdeling niet af van de voorlopige uitslag die woensdagavond in het gemeentehuis door burgemeester Erik Boog bekend werd gemaakt.

GroenLinks is met vijf zetels de grootste partij in de gemeenteraad. D66 heeft vier zetels, de VVD en de PvdA hebben beide drie zetels. Leefbaar Diemen en de Ouderenpartij Diemen behaalden elk twee zetels. Het CDA en nieuwkomer Ons Diemen hebben elk één zetel. De Partij van de Ouderen haalde geen zetel.

Het opkomstpercentage was 50,52. Er zijn 11.011 stemmen uitgebracht. De kiesdeler is 524,3. Het aantal blanco stemmen was 96. In 56 gevallen werd een ongeldige stem uitgebracht.

Voorkeurstemmen

Twee leden van D66 die volgens de voorlopige uitslag geen zetel in de gemeenteraad leken te hebben bemachtigd zijn op basis van voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen: Jeannette Pietersen (vijfde op de kandidatenlijst) en Rick Poelwijk (zesde op de kandidatenlijst). Dit heeft tot gevolg dat Herman Berkhout en Francus Simonetti (respectievelijk nummer drie en vier op de kandidatenlijst van D66) niet in de gemeenteraad zijn gekozen.

De gemeente heeft vrijdagochtend de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad bekendgemaakt.

Jeannete Pietersen en Rick Poelwijk (D66) toch in de gemeenteraad

Raadsleden

GroenLinks (vijf zetels): Nicole van Engelen, Hilda van 't Riet, Yeliz Yildiz-Kaya, Rian van Rossum en Jochem Douw.

D66 (vier zetels): Jeroen Klaasse, Kai de Haan, Jeannette Pietersen en Rick Poelwijk.

PvdA (drie zetels): Lex Scholten, Sofie Kuilman en Nico Portegijs.

VVD (drie zetels): Brigitte Wielage, Bert Timmer en Johan Jägers.

Leefbaar Diemen (twee zetels): Jan Sikking en Leo Smits.

Ouderenpartij Diemen (twee zetels): Peter Prins en Sylvia Raveling.

CDA (één zetel): Janneke de Graaff.

Ons Diemen (één zetel): Wim Advokaat.

Sylvia Raveling, die de afgelopen vier jaar namens de Ouderenpartij Diemen lid was van de gemeenteraad, heeft echter aangegeven dat zij afziet van haar zetel in de gemeenteraad. Zij heeft zeer recent een nieuwe baan geaccepteerd en kan haar drukke werkzaamheden niet langer met het raadswerk combineren. Raveling werd met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen.

Haar zetel in de gemeenteraad wordt ingenomen door Rosali Herder. Zij stond op de derde plaats van de kandidatenlijst van de Ouderenpartij Diemen.

Veranderen

De samenstelling van de gemeenteraad gaat overigens nog veranderen. Als gekozen leden van de gemeenteraad wethouder worden, wordt hun plaats in de gemeenteraad ingenomen door de eerstvolgende op de kandidatenlijst van de betreffende partij.

Lijsttrekkers

De lijsttrekkers van de partijen kregen zoals verwacht de meeste stemmen van de mensen die op hun partij stemden. Nicole van Engelen (GroenLinks): 1467, Brigitte Wielage (VVD): 1250, Jeroen Klaasse (D66): 1045, Lex Scholten (PvdA): 607, Peter Prins (Ouderenpartij Diemen): 602, Jan Sikking (Leefbaar Diemen): 483, Janneke de Graaff (CDA): 480, Wim Advokaat (Ons Diemen) 313 en Mart van Troost (Partij van de Ouderen): 246.