Meer toetsen op integriteit

DIEMEN Inwoners en ondernemers die een vergunning aanvragen of zakendoen met de gemeente Diemen worden in het vervolg meer getoetst op integriteit en criminele banden. Deze Bibob-toets wordt op voorstel van burgemeester Erik Boog uitgebreid.

De Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) regelt dat het openbaar bestuur vergunningen, vastgoedtransacties, subsidies en aanbestedingen mag weigeren of intrekken als er sprake is van criminele banden. Het is al gebruikelijk om bijvoorbeeld horecaondernemers die een drank- en horecawetvergunning aanvragen te toetsen. In het vervolg worden ook aanvragers van bouwvergunningen voor grotere projecten en betrokkenen bij vastgoedtransacties en aanbestedingen gescreend. Ook is er nu een mogelijkheid om subsidieaanvragen en aanvragen voor vuurwerkverkoopvergunningen aan een Bibob-toets te onderwerpen.

Boog: "Iedereen die zaken wil doen met de gemeente moet van goed gedrag zijn. We willen er zeker van zijn dat er niet met crimineel geld wordt gebouwd, of dat een nieuwe onderneming met fout geld wordt gefinancierd. Wij willen het witwassen van crimineel geld voorkomen en oneerlijke concurrentie tegengaan. De uitbreiding van deze Bibob-toets maakt deel uit van de samenhangende aanpak om ondermijnende criminaliteit in Diemen beter te bestrijden." De nieuwe regels in Diemen zijn regionaal afgestemd.


Jongens dineren op dak school

DIEMEN De politie trof zaterdagavond op het dak van basisschool Het Atelier in Diemen-Zuid twee jongens aan.

De jongens genoten van een maaltijd van McDonald's. Nadat er geen schade was geconstateerd hebben de agenten de jongens met een waarschuwing weggestuurd.