Lange dag voor leden stembureaus

DIEMEN De leden van de dertien stembureaus hebben een lange en drukke dag achter de rug.

De voorzitters van de stembureaus verzamelden zich om 06.30 uur bij het centraal stembureau in het gemeentehuis. Daar haalden zij onder andere de processen-verbaal op waarin de uitslagen van de verkiezingen worden gemeld. Rond 07.00 uur waren de leden van de stembureaus aanwezig in het stembureau waar zij die dag aan de slag gingen. De stembureaus gingen om 07.30 uur open. Bij een aantal stembureaus stonden al mensen voor deur. Nadat de stembureaus om 21.00 uur waren gesloten werd er meteen begonnen met het tellen van de stemmen voor de gemeenteraad en het referendum. De leden van de stembureaus kregen hierbij hulp van tellers. Alle stemmen waren om 23.15 uur geteld.


102 kandidaten

DIEMEN Inwoners van Diemen die voor de gemeenteraad stemden konden woensdag kiezen uit 102 kandidaten. GroenLinks had de meeste kandidaten op het stembiljet (19), de Partij van de Ouderen de minste (4).

Het aantal kandidaten: GroenLinks: 19, CDA: 15, D66: 14, Ouderenpartij Diemen: 12, PvdA, VVD en Ons Diemen alle 10, Leefbaar Diemen 8 en PvdO 4.

Van de 102 kandidaten die op de stembiljetten stonden woont er slechts één niet in Diemen: Mariska van Delft, die op de achtste plaats van de kandidatenlijst van de VVD staat. Zij woont in Amsterdam. Zij heeft bij het centraal stembureau een intentieverklaring afgegeven dat zij in Diemen komt wonen als ze wordt gekozen.


Raadswissel

DIEMEN Volgende week wordt afscheid genomen van de oude gemeenteraad en de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd.

In de vergadering van woensdag 28 maart wordt afscheid genomen van de oude gemeenteraad. Een dag later volgt de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Die samenstelling kan overigens nog wijzigen als het college van B en W na de coalitiebesprekingen wordt gevormd. Diverse partijen hebben aangegeven dat hun lijsttrekker ook wethouderskandidaat is.