Busbaan in Diemen-Zuid.
Busbaan in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

Verder onderzoek naar openstellen van busbaan voor auto's in Diemen-Zuid

De gemeente heeft onlangs het verkeersplan voor Diemen-Zuid gepresenteerd. Hierin staan voorstellen om de busbaan open te stellen voor auto's.

DIEMEN Voordat de busbaan eventueel wordt opengesteld voor autoverkeer wordt die aangepast. In het verkeersplan staat tevens dat de maximumsnelheid op alle hoofdwegen in Diemen-Zuid 30 kilometer per uur wordt. Dit geldt ook voor de busbaan. Nu is die op sommige hoofdwegen nog 50 kilometer per uur.

Als de busbaan inderdaad opengaat kunnen automobilisten die vanuit de richting van station Diemen-Zuid komen, kiezen om aan het einde van de busbaan linksaf te slaan en naar de Venserbrug te rijden, of door te rijden in de richting van de Diemerbrug. Automobilisten die vanuit de richting van de Diemerbrug komen hoeven niet meer door de woonwijken te 'slingeren', maar kunnen dan doorrijden in de richting van station Diemen-Zuid en Holland Park.

Een van de gevolgen van het openstellen van de busbaan is dat automobilisten zullen moeten wachten als een bus bij een halte stopt. Dit kan tot files leiden. Volgens het plan wordt de busbaan aangepast zodat die op sommige plekken verder van de woningen komt te liggen. Dit moet de geluidsoverlast voor omwonenden tegengaan. Ook komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Dit moet de sociale veiligheid van voetgangers en fietsers verbeteren. Er is tevens een plan om even voorbij de Diemerbrug een rotonde aan te leggen. Via deze rotonde kan het verkeer in de richting van de busbaan rijden, of in de richting van de wijk Schelpenhoek.
Tijdens een informatieavond in Huis van de Buurt 't Kruidvat bleek opnieuw dat er onder inwoners van Diemen-Zuid voor- en tegenstanders zijn van het openstellen van de busbaan voor autoverkeer. Veel bewoners van de woonwijken storen zich aan het autoverkeer. Dat is toegenomen sinds de oplevering van de woningen in Holland Park. "Ik woon ruim veertig jaar in Tapijtschelp en merk dat er steeds meer auto's door de wijk rijden. Wat mij betreft gaat de busbaan open", aldus een bewoner. Een bewoonster die vlak bij de busbaan woont deelt die mening niet. "Wij zijn hier juist komen wonen omdat het rustig is. Als er auto's over de busbaan gaan rijden wordt het veel drukker in de omgeving van onze woning. Ook maak ik mij zorgen over de veiligheid. Er steken veel kinderen over die naar de scholen gaan."

Inspraakronde

De gemeente zal de opmerkingen en punten van kritiek die zijn gemaakt inventariseren en in een reactienota behandelen. Ook worden er onderzoeken gedaan met betrekking tot het geluid dat het openstellen van de busbaan voor autoverkeer zal veroorzaken.

Pas daarna komt er een definitief voorstel. Vervolgens komt er een inspraakronde.

Er zijn voor- en tegenstanders van openstellen busbaan