Burgemeester Erik Boog en Wahida Amier stemden samen met de 101-jarige mevrouw Huijmans.
Burgemeester Erik Boog en Wahida Amier stemden samen met de 101-jarige mevrouw Huijmans.

GroenLinks wijst Ruud Grondel als formateur aan

GroenLinks heeft haar huidige wethouder Ruud Grondel tot formateur benoemd en heeft alle partijen uitgenodigd voor een openbare bijeenkomst die vrijdagavond plaatsvindt in het gemeentehuis. Aanvang 20.00 uur.

DIEMEN Nicole van Engelen, lijsttrekker van GroenLinks, toonde zich woensdagavond zeer tevreden met de verkiezingsuitslag. "Ik ben heel blij met deze uitslag. De coalitie heeft een stabiel beleid gevoerd. Ik ben blij dat D66 tegen de landelijke trend in gewonnen heeft en dat de PvdA eveneens tegen de landelijke trend in minder heeft verloren. GroenLinks heeft intensief en goed campagne gevoerd en ook een duidelijk verhaal verteld. Wij hebben duidelijk gemaakt dat wij veel sociale woningen willen bouwen en zuinig met het groen willen omgaan."

Jeroen Klaasse, lijsttrekker van D66, toonde zich eveneens zeer tevreden met de verkiezingsuitslag. "Wij zijn van drie naar vier zetels gegaan."

Ook lijsttrekker Lex Scholten van de PvdA kan leven met de uitslag. De PvdA ging van vier naar drie zetels, maar verloor minder dan sommige sociaaldemocraten hadden verwacht. "De huidige minderheidscoalitie is een meerderheidscoalitie geworden", aldus Scholten.

De grootste oppositiepartij VVD bleef stabiel en behoudt drie zetels. Lijsttrekker Brigitte Wielage vertelde dat de VVD op winst van één zetel had gehoopt.


GroenLinks, D66 en de PvdA vormen de huidige coalitie. De coalitie had voor de verkiezingen van woensdag de steun van een minderheid in de gemeenteraad.

Prioriteiten

Coalitiepartijen hebben nu ruime meerderheid in de gemeenteraad

GroenLinks-lijsttrekker Nicole van Engelen vertelde dat de partij die als grote winnaar uit de bus is gekomen vrijdag met alle partijen die in de nieuwe gemeenteraad zijn gekozen gezamenlijk over de verkiezingsuitslag wil praten. De openbare bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. "Wij willen van alle partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen twee zaken weten: Hoe kijken zij naar de verkiezingsuitslag en wat zijn hun prioriteiten voor de komende vier jaar. Pas daarna gaan wij kijken wat de beste combinatie is. Uiteraard sluiten wij niet uit dat wij doorgaan met deze coalitie. Maar wij sluiten geen enkele partij uit."

Als de drie huidige partijen opnieuw de coalitie gaan vormen blijven Jeroen Klaasse (D66) en Lex Scholten (PvdA) wethouder. Nicole van Engelen is geen wethouderskandidaat voor GroenLinks. Dat is het Amsterdamse raadslid Jorrit Nuijens. Hij woont in Amsterdam, maar heeft aangegeven dat hij naar Diemen verhuist als hij wethouder in Diemen wordt.

Alles bij het oude

Ons Diemen is met één zetel een nieuwkomer in de gemeenteraad. Lijsttrekker Wim Advokaat had woensdagavond een dubbel gevoel. Hij is blij dat Ons Diemen in de gemeenteraad debuteert, maar had op meer zetels gerekend. "In feite blijft alles bij het oude, maar wij zullen de komende vier jaar van ons laten horen en over vier jaar sterker zijn."

Ouderenpartijen

Peter Prins, lijsttrekker van Ouderenpartij Diemen, had op meer zetels gerekend dan de twee die het zijn geworden. "De verkiezingsuitslag maakt wat mij betreft twee zaken duidelijk: wij hebben onze naamsverandering goed doorstaan, maar aan de andere kant heeft de Partij van de Ouderen 351 stemmen gehaald die ons misschien wel een restzetel hebben gekost."