Een echte Rot-avond!

Peter Bijlmakers won vrijkaarten voor de voorstelling 'Sex & Drugs & Rot & Roll' van Jan Rot in Theater de Omval. Hieronder zijn recensie.

Jan Rot? Die ken ik wel. Maar van welk liedje eigenlijk? Eh... geen idee.

Dit was nou precies de insteek van Jans verhaal. Op een leuke en onderhoudende manier vertelt Jan met veel zelfspot over de jaren 80 als hij het helemaal wil gaan maken in de muziekbizz. Helaas blijft het schrijven van een echt succesnummer uit. Hij zingt wel hits, maar dan van andere artiesten uit die jaren, vertaald in het Nederlands.

En zo toont hij ons zijn grote kracht: prachtige vertalingen die alle recht doen aan het origineel. Jan Rot is een echte woordkunstenaar in de Nederlandse taal, een taal waar hij tot de jaren 90 weigerde om in te zingen.

Inmiddels is Jan niet meer de jongste en was dit voor de pauze wel te merken aan zijn stem. In het tweede deel was zijn stem stukken beter en zong hij o.a. een prachtige Nederlandse uitvoering van 'Goodnight Saigon' van Billy Joel (Goena Bandoeng). Hij vertaalt de nummers niet alleen, maar geeft er ook een Nederlandse draai aan. Zo gaat 'Goena Bandoeng' over de oorlogsmisdaden die zijn begaan tijdens de zogenoemde Politionele Akties.

Jan is een rasentertainer en boeit van begin tot eind. Hij valt met de deur in huis, zingt veel nummers maar half en vliegt door de jaren 80 heen. Het 'per jaar' opsommen van belangrijke gebeurtenissen zou iets pakkender kunnen, vaak is het niet duidelijk over welk jaar Jan vertelt. Dit vergeef je hem meteen omdat hij je helemaal inpakt met zijn innemende persoonlijkheid.

De voorstelling 'Sex & Drugs & Rot & Roll' kan ik iedereen zeker aanbevelen.