'De massasprint' is het vijfde boek over wielrennen van Louis Bovée.
'De massasprint' is het vijfde boek over wielrennen van Louis Bovée.

Nieuw boek van Louis Bovée

DIEMEN 'De massasprint' is het nieuwe wielerboek van de Diemense journalist Louis Bovée. In het boek beschrijft hij de loopbaan van vijftig massasprinters. 'De massasprint' komt op vrijdag 16 maart uit.

Bovée schreef eerder een bestseller over zanger Frans Bauer en vier boeken over wielrennen. De veelzijdige journalist is in Noord-Brabant geboren en is een groot wielerliefhebber. Als journalist van Aktueel bezocht hij onder meer twintig edities van de Tour de France.

"Ik heb een selectie van massasprinters gemaakt en die voorgelegd aan de voormalige sprinter Jean-Paul van Poppel. Daarna heb ik een lijst van 50 sprinters gemaakt die in het boek staan. In het boek gaat het over specifieke massasprinters, dus renners die aan het einde van een koers de sprint aangaan om die te winnen. Dan praat je over sprinters als Mario Cipollini, Guido Bontempi en de Nederlander Dylan Groenewegen. Hij heeft vorig jaar de laatste etappe van de Tour de France op de Champs-Élysées gewonnen en ook dit seizoen al vijf wedstrijden gewonnen. Hij is echt een topsprinter."

Bovée vertelt dat renners als Cipollini en Bontempi het wielrennen hebben veranderd. "In de jaren negentig zijn er ploegen gevormd die geheel zijn afgestemd op sprinters. De ploegen houden het tempo hoog en hopen dat hun sprinter de massasprint wint. Die sprinters zijn specialisten en gaan zo hard dat niet-specialisten geen kans meer hebben. Je ziet tegenwoordig vrijwel nooit meer dat een kopgroep van een man of vijf weg kan blijven, uitgezonderd tijdens bergetappes. Het wielrennen is ook gevaarlijker geworden. Tijdens een massasprint wordt 80 kilometer per uur gereden, vroeger was dat 60 kilometer per uur. Sprinters nemen vaak ook veel risico. Tijdens een sprint wordt er geduwd en getrokken." De foto's in 'De massasprint' zijn van Cor Vos.