Het jongerendebat in de bibliotheek.
Het jongerendebat in de bibliotheek. Foto: Trudy Kroese

Senioren en jongeren staan centraal tijdens debatten

DIEMEN In De Schakel is vrijdagochtend een verkiezingsdebat gehouden dat in het teken stond van de senioren. Het debat werd druk bezocht. Het debat werd georganiseerd door de afdeling Diemen van de ouderenbond PCOB en de Stichting Welzijn Diemen. Het debat werd geleid door Loek Stomps en Paul Weijs. De thema's die aan bod kwamen waren wonen, eenzaamheid en veiligheid. Maandagavond was er in de bibliotheek een debat dat in het teken stond van jongeren. Dat debat was georganiseerd door de jongerenraad van Diemen.

Debat over senioren

Bij het begin van het debat voor senioren kregen de lijsttrekkers de vraag voorgelegd om één punt te noemen dat betrekking heeft op ouderen dat zij zeker opgenomen willen zien worden in een collegeprogramma voor de periode 2018-202.

Peter Prins (Ouderenpartij Diemen) pleitte voor een actieplan dat de eenzaamheid onder ouderen moet oplossen. Brigitte Wielage (VVD) wil aandacht voor de ouderen die nu te veel verdienen om in aanmerking te komen voor voorzieningen als gratis openbaar vervoer. Kortom, dus meer aandacht voor middengroepen. Lex Scholten (PvdA) noemde het Huis van de Buurt. Hij stelde dat het Huis van de Buurt 't Kruidvat goed functioneert. De PvdA wil ook Huizen van de Buurt in Diemen-Noord en het centrum. Mart van Troost (Partij van de Ouderen) vindt de sociale cohesie in het dorp van groot belang voor ouderen. Ook hij wil meer Huizen van de Buurt. Janneke de Graaff (CDA) wil dat de gemeente senioren bij veel meer zaken die hen direct treffen en/of aangaan, op tijd en gedurende het gehele proces uitvoerig betrekt. Nicole van Engelen (GroenLinks) vindt het Huis van de Buurt onder meer van belang in het kader van de bestrijding van eenzaamheid. Tevens vraagt GroenLinks om meer aandacht voor mantelzorgers om ervoor te zorgen dat zij de zorg kunnen volhouden en om daarmee ook oudermishandeling door ontspoorde mantelzorg (onmacht) te voorkomen en op te lossen. Jeroen Klaasse (D66) wil uitstekende voorzieningen voor iedereen in Diemen. Uiteraard ook voor ouderen. Goede zorg moet voor iedereen bereikbaar zijn en bij het bestrijden van eenzaamheid kunnen Huizen van de Buurt een belangrijke rol spelen. Alwin Texel (Ons Diemen, geen lijsttrekker) wil meer betrokkenheid en contact tussen ouderen en de politiek en vooral goede en betaalbare woningen voor ouderen. Keuzevrijheid van ouderen is het uitgangspunt van Ons Diemen.

De woonsituatie van veel ouderen in Diemen is niet optimaal. Er zijn ouderen die in een woning wonen die te groot is geworden, maar niet kunnen verhuizen omdat zij dan geconfronteerd worden met een hoge huur die zij niet kunnen opbrengen.

Ons Diemen wil betaalbare woningen voor senioren. De partij wil dat de politiek meer met ouderen gaat overleggen. Ouderen kunnen hun wensen dan uitspreken en de politiek zoekt vervolgens naar een passende oplossing. D66 is een partij voor iedereen in Diemen, vertelde Jeroen Klaasse. De partij wil sociale huurwoningen en woningen met een middelhoge huur bouwen. Dit biedt ouderen de kans om te verhuizen. De partij ziet vooral mogelijkheden voor de bouw van woningen in Holland Park. Ouderen kunnen dan de nog te bouwen brede school Het Atelier in Holland Park gebruiken voor bijeenkomsten. Ook het CDA wil betaalbare woningen bouwen, onder meer in de Spoorwegdriehoek. Ook wil het CDA dat de gemeente voortaan afspraken met projectontwikkelaars maakt dat 35 procent van woningen die worden gebouwd betaalbaar is. GroenLinks, dat geld wil uittrekken voor de bouw van veel sociale huurwoningen, reageerde door te zeggen dat bouwen in de Spoorwegdriehoek niet mogelijk is zonder dat er miljoenen euro's voor de ontsluiting worden uitgetrokken. GroenLinks ziet liever dat de gemeente dat geld gebruikt voor de de bouw van sociale huurwoningen. De PvdO ziet evenmin iets in de bouw van woningen in de Spoorwegdriehoek. De partij wil dat er wooncomplexen worden gebouwd waar ouderen en jongeren zelfstandig kunnen wonen, maar ook gebruik kunnen maken van een gemeenschappelijke ruimte. De jonge bewoners kunnen de senioren dan met bepaalde zaken helpen.

Lex Scholten (PvdA) legde uit dat er onlangs besloten is om in Plantage de Sniep 100 sociale huurwoningen te bouwen. De PvdA wil 1,2 miljoen euro uittrekken voor de bouw van 1.200 sociale huurwoningen, vooral in Holland Park en in de omgeving van Bergwijkpark. Scholten wees erop dat de gemeente en woningcorporaties in tegenstelling tot een aantal jaren geleden weer over geld beschikken voor de bouw van sociale huurwoningen. Hij vindt dat de gemeente de grond goedkoop moet uitgeven. De VVD is voor de bouw van sociale huurwoningen en vooral ook woningen met een middelhoge huur. Dit kan ertoe leiden dat ouderen kunnen verhuizen zonder te worden geconfronteerd met een enorm hoge huur. Woningen met een middelhoge huur kunnen eveneens de doorstroming op gang brengen. Ook de VVD is voorstander van wooncomplexen voor ouderen en jongeren met een gemeenschappelijke ruimte. Peter Prins (Ouderenpartij Diemen) wil dat er 1.200 sociale huurwoningen worden gebouwd. Hij wil dat meer woningen levensloopbestendig worden gemaakt. Dit maakt het voor ouderen mogelijk om in hun woning te blijven wonen. Hij wees erop dat een jaar of twintig geleden de seniorenflat aan de Tureluurweg is gebouwd en dat er geld vanuit de Wmo is gebruikt om de bouw van de lift te financieren.

Leefbaar Diemen kwaad omdat zij het woord niet kreeg tijdens debat

Leefbaar Diemen was vrijdagochtend niet aanwezig bij het seniorendebat. Lijsttrekker Jan Sikking moest werken. Hij werkt in het onderwijs. Zijn beoogde vervanger Leo Smits was ziek geworden. Rob van Zuylen van Leefbaar Diemen gaf uitleg over de situatie.

Debat over jongeren

In de openbare bibliotheek werd maandagavond een debat gehouden over de jongeren in Diemen. Het debat werd georganiseerd door de jongerenraad van Diemen en gepresenteerd door Abdellah Dami. Vertenwoordigers van de politieke partijen gingen met elkaar in discussie over zaken die van belang zijn voor de jongeren in Diemen.

D66 en PvdA kregen de vraag voorgelegd of zij bereid zijn openbaar groen op te geven voor de bouw van een middelbare school. Beide partijen zijn er voorstander van om die school een plek te geven naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Maar als dat niet kan, is Spoorzicht voor de twee partijen een optie. Wel willen de partijen dat Spoorzicht een groene uitstraling houdt.

GroenLinks en de VVD werd de vraag gesteld hoe het verder moet met de woningbouw voor jongeren. GroenLinks wil veel sociale woningen bouwen om jongeren de kans te geven uit huis te gaan. Meer sociale huur is dan belangrijker dan meer middelhoge huur omdat doorstroming vaak lastig is. De VVD wil sociale woningen en woningen met middelhoge huur bouwen. Dit heeft tot gevolg dat de doorstroming op gang komt en de jongeren in vrijgekomen sociale huurwoningen kunnen trekken. De VVD is tevens voorstander van zogenaamde 'Friendswoningen'. Jongeren kunnen dan tijdelijk met vrienden zelfstandig wonen.

De Partij van de Ouderen en het CDA kregen de vraag of zij voorstander zijn van de bouw van een tweede sporthal. Het CDA is geen voorstander om te bouwen op Spoorzicht want die plek moet groen blijven en bouwen van een sporthal bij het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran vindt de partij prematuur, omdat het CDA nog niet weet of het zwembad gerenoveerd gaat worden of dat er een nieuw zwembad komt. De PvdO wil een sporthal annex zwembad op de 'Weilanddriehoek' vlak bij het Diemerbos. De PvdO wil het AGO Zwembad in het nieuwe zwembad integreren. De partij wil dat de middelbare school op de plek naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran komt. Op de plek van het sportcentrum kunnen woningen worden gebouwd.

De Ouderenpartij Diemen en Ons Diemen kregen de vraag voorgelegd of bij het besluit of een sportvereniging subsidie ontvangt moet meewegen of die een actief beleid voeren om LHBT+-leden aan te trekken. Beide partijen vonden van niet. De Ouderenpartij Diemen vindt dat als er geen plek is voor LHBT+'ers bij sportverenigingen of als er misstanden plaatsvinden de gemeente met die vereniging in gesprek moet gaan. Ons Diemen vindt dat er in een dergelijk geval passende maatregelen moeten worden genomen.

Aan het einde van het debat ontstond er commotie. Leefbaar Diemen was niet aan het woord geweest en kreeg het woord ook niet. Presentator Dami besloot zich aan het programma te houden. Leden van de jongerenraad vertelden dat Leefbaar Diemen zich ondanks diverse verstuurde e-mails niet voor het jongerendebat had aangemeld. Leefbaar Diemen verliet demonstratief de bibliotheek.

Jan Sikking, lijsttrekker van Leefbaar Diemen (LBD): "Leefbaar Diemen is ervan uitgegaan dat toen wij de stelling waarover wij zouden discussiëren kregen toegezonden, nadat er vragen van ons over de gang van zaken tijdens het debat door de jongerenraad aan LBD waren beantwoord, wij aan het debat zouden meedoen. Mocht er onduidelijkheid bij de jongerenraad zijn geweest of wij al dan niet zouden debatteren dan had Guy van Nifterik, de voorzitter van de jongerenraad, ons bij binnenkomst kunnen benaderen en alsnog kunnen indelen. Aan het einde van het debat maakte de presentator een arrogante opmerking en kapte het af toen Jeroen Klaasse en Miek Wijnbergen hem erop wezen dat Leefbaar Diemen niet aan het woord was geweest. Ook toen had men kunnen optreden."