Onbestendig, vooral in het weekeinde zacht

Na de ijzige kou voelde het deze week soms voorjaarsachtig. Een opvullend lagedrukgebied brengt onbestendig weer. In het weekend komt een nieuw sturend lagedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden aan. Met een zuidelijke stroming stroomt dan zeer zachte lucht binnen. Het lagedrukgebied trekt richting het Noordzeegebied, waardoor de regenkansen groot zijn.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag is er kans op lichte vorst. Overdag blijft het vrijwel overal droog met een mix van wolken en zonneschijn. Het wordt circa 9 graden. Voor zaterdag wordt vrij veel bewolking verwacht met periodiek regen. De temperatuur gaat de lift in en bereikt een waarde van 13 à 14 graden. De nachten zijn vorstvrij. Ook zondag is het vergelijkbaar zacht met vrij veel bewolking en soms regen. Af en toe schijnt de zon. De zuidenwind is matig van kracht.

Trend na het weekeinde

Ook na het weekeinde blijft de stroming overwegend zuidwestelijk. Het is vrij zacht met een maximum rond 10 graden. Het is wisselvallig met elke dag kans op wat regen, maar er zijn ook perioden met zon. Later in de week wordt het iets kouder met ook kans op nachtvorst.

Weetje

Februari 2018 was koud en uitzonderlijk zonnig met 159 zonuren tegen 85 uren normaal: een lichte overschrijding van het vorige record van februari 2003 met toen 157 uren zon. Het was tevens de koudste februari sinds 1996. De gemiddelde temperatuur was 0.7 graden tegen 3.3 graden normaal. Bovendien was februari droog met 23 mm neerslag tegen 55 mm normaal.