Jeroen Klaasse: 'D66 heeft zich enorm ingezet voor de komst van een middelbare school.'
Jeroen Klaasse: 'D66 heeft zich enorm ingezet voor de komst van een middelbare school.' Foto: Trudy Kroese

'Diemen is een gemeenschap en daar horen uitstekende voorzieningen bij'

Jeroen Klaasse (41) is lijsttrekker van D66. De huidige wethouder woont sinds 2006 in Diemen.

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van D66?
"Betaalbaar wonen, uitstekende voorzieningen en ruimte voor initiatief. D66 wil de komende jaren veel betaalbare woningen erbij in Diemen. Zowel sociale huurwoningen als woningen met middelhoge huren voor middeninkomens. Dat laatste is belangrijk, want er zijn ook veel mensen die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar een woning in de vrije sector niet kunnen betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jonge tweeverdieners, van wie er één parttime werkt. Deze woningen moeten vooral in Holland Park komen, namelijk op de plek waar nu het Bergwijkpark ligt. Het park wordt verplaatst naar het midden van de wijk. Ook denk ik aan de locatie van de containerwoningen voor studenten en de locatie van Hogeschool Inholland. Deze containerwoningen verdwijnen over een paar jaar en Inholland gaat verhuizen. D66 wil ook uitstekende voorzieningen. Diemen is meer dan een gemeente, Diemen is een gemeenschap en daar horen uitstekende voorzieningen bij. Dan denk ik bijvoorbeeld aan brede scholen. De Kersenboom op Plantage de Sniep krijgt een nieuw gebouw en in Holland Park komt een nieuwe brede school: Het Atelier. Die school komt in de plaats van De Venser. D66 heeft zich de afgelopen jaren ook enorm ingezet voor de komst van een middelbare school. Door die inzet gaat de gemeente nu samen met de Open Schoolgemeenschap Bijlmer de komst van een nevenvestiging van die school in Diemen uitwerken. De locatie die het meest voor de hand ligt, is naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid."

"Bij die uitstekende voorzieningen hoort ook een extra sporthal. Als de middelbare school in Diemen-Zuid komt, wordt die extra sporthal wat D66 betreft bij Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan gebouwd op de plaats waar de afgelopen jaren tijdens de wintermaanden de blaashal stond. D66 is verder voorstander van het aanleggen van twee hockeyvelden, maar dit mag niet ten koste gaan van andere sportverenigingen zoals TIW-Survivors. Wij vinden culturele activiteiten van groot belang. Daarom willen wij de functie van Theater de Omval als culturele huiskamer van Diemen verder versterken. Als De Omval wordt uitgebreid wil D66 dat daar ook plek wordt geboden aan de openbare bibliotheek en de lokale omroep. Recreatieve voorzieningen zijn ook erg belangrijk. Het zou goed zijn als er in overleg met de gebruikers meer activiteiten in het Diemerbos komen, zoals bijvoorbeeld een klimparcours, een BMX-fietsbaan of een beeldentuin. We moeten uiteraard wel goed in de gaten houden dat de natuurwaarden van het Diemerbos niet worden aangetast."

"Ruimte voor initiatief is een belangrijk speerpunt voor D66. Als mensen met goede initiatieven komen waarderen wij dat en moet de gemeente die zo veel mogelijk faciliteren. Dit kunnen initiatieven zijn van buurtbewoners over de inrichting van hun wijk, maar ook van organisaties die een leuk evenement willen organiseren."


Hoe ziet D66 de toekomst van Spoorzicht?
"Wij willen dat in ieder geval het deel van Spoorzicht dat aan de kant van de Harmonielaan ligt groen blijft. Spoorzicht moet een groen karakter houden. Maar wat ons betreft is Spoorzicht ook de plek waar de hockeyvelden kunnen komen. Woningbouw op Spoorzicht wil D66 hooguit in beperkte mate: wij willen Spoorzicht zeker niet volbouwen. Mogelijk dat nabij het station wel één appartementencomplex kan komen."

Wat heeft D66 de laatste vier jaar tot stand gebracht?
"Wij hebben de reclame- en hondenbelasting afgeschaft en de afvalstoffenheffing jaren achter elkaar verlaagd. Daarnaast hebben we concrete mogelijkheden gecreëerd voor een middelbare school en een tweede sporthal. Wij hebben sport en cultuur nadrukkelijk op de kaart gezet, mede door de Sportnota en de Cultuurnota. Diemen is inmiddels een Regenbooggemeente en Pink Diemen organiseert initiatieven voor de LHBT+-gemeenschap. Daar zijn wij trots op. Wij hebben bovendien Diemen met 'Daarom Diemen' een eigen gezicht gegeven en ruimte geboden voor meer kleinschalige evenementen. Denk daarbij aan Smakelijk Diemen, het Wereldfestival en het Oranjefeest, dat dit jaar voor het eerst zal worden gehouden."

Op hoeveel zetels mikt D66?
"Wij hadden vier jaar geleden de meeste stemmen, maar omdat PvdA en GroenLinks een lijstverbinding waren aangegaan kreeg de PvdA vier zetels en wij drie. Wij verwachten dit keer wel vier zetels te halen. Voor de komende periode ben ik opnieuw wethouderskandidaat. Daarnaast heeft D66 een goede en ervaren fractie. We moeten de uitslag van de verkiezingen afwachten, maar D66 vindt het van groot belang voor de toekomst van Diemen dat er ook in de komende vier jaar een goed bestuur is. Daarom willen wij graag met andere stabiele partijen samenwerken."

'Ruimte voor initiatief is een belangrijk speerpunt voor D66'