Lex Scholten: 'Huis van de Buurt 't Kruidvat functioneert goed. Wij willen ook Huizen van de Buurt in Diemen-Noord en in het centrum.'
Lex Scholten: 'Huis van de Buurt 't Kruidvat functioneert goed. Wij willen ook Huizen van de Buurt in Diemen-Noord en in het centrum.' Foto: Trudy Kroese

'Wij zijn een partij die realistische plannen en uitvoerbare plannen heeft'

Lex Scholten (63) is lijsttrekker van de PvdA. De huidige wethouder woont 40 jaar in Diemen.

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van de PvdA?
"Wonen, duurzaamheid, het Huis van de Buurt en werkgelegenheid. De PvdA wil 1.200 sociale huurwoningen bouwen. De afgelopen jaren was dit niet mogelijk omdat de woningcorporaties geen geld hadden en de gemeente in een financieel lastige positie verkeerde. Dat is veranderd. De woningcorporaties hebben weer geld en de afgelopen vijf jaar is de algemene reserve van de gemeente van 7 miljoen euro naar 20 miljoen euro gegroeid. Wij zijn er voorstander van dat de gemeente grond goedkoop uitgeeft aan woningcorporaties, die dan 1.200 sociale huurwoningen kunnen bouwen. De PvdA wil 1.2 miljoen euro uittrekken voor huisvesting van jongeren en ouderen. Die 1.200 woningen kunnen gebouwd worden op diverse plekken: in een volgende fase van Holland Park, op de plek waar nu het gebouw van Inholland staat en achter in Bergwijkpark achter Campus Diemen Zuid. En als de containerwoningen voor studenten bij Bergwijkpark over een aantal jaren verdwijnen kunnen ook daar sociale huurwoningen worden gebouwd. Verder zijn er diverse plekken waar een klein aantal sociale woningen kan worden gebouwd, bijvoorbeeld in park Spoorzicht en bij Buitenlust."
"Wij vinden duurzaamheid belangrijk. Daarom Duurzaam Diemen is een goed initiatief. Wij willen goede initiatieven die daaruit voortkomen steunen. De PvdA trekt hiervoor in de komende periode 1,5 miljoen euro uit. Woningen moeten van het gas af. Van de ruim 5.000 woningen die wij de laatste jaren hebben gebouwd of in aanbouw hebben zijn er al 4.500 zonder gas. De komende 15 tot 20 jaar moeten ook de bestaande woningen van het gas af. Dat wordt een hele klus."

"Het Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid functioneert heel goed. Wij willen ook Huizen van de Buurt in Diemen-Noord en in het centrum. Voor Diemen-Noord denken wij aan Het Noorderlicht, voor het centrum hebben wij nog geen keuze gemaakt. Maar dat zou bijvoorbeeld in De Omval kunnen. Maar wij vergeten ook de jongeren niet. Er is in Diemen al enige tijd geen jongerencentrum meer. Dat blijkt niet levensvatbaar. Wij willen 100.000 euro uittrekken voor activiteiten die jongeren zelf willen organiseren. Als jongeren een goed idee hebben dat uitvoerbaar is willen wij dat financieel steunen. Er zijn al diverse activiteiten door jongeren georganiseerd in de Omval."

"Wij vinden het ook belangrijk om werkzoekenden te helpen bij het vinden van een baan. Het gaat economisch weer beter, maar we zien dat vooral mensen van 50 jaar en ouder nog moeite hebben met het vinden van een baan. Wij willen geld uittrekken voor bijvoorbeeld opleidingen, coaching en begeleiding op de werkplek. Er gebeuren op dat gebied al veel goede dingen en veel werkgevers zijn bereid te helpen. Maar er is meer nodig en daar trekken wij 800.000 euro voor uit."

Hoe ziet de PvdA de toekomst van Spoorzicht?
"Wij vinden dat Spoorzicht voor een beperkt deel groen kan blijven. Maar wij willen dat er op die plek ook sociale huurwoningen worden gebouwd en hockeyvelden worden aangelegd. Wat ons betreft blijft TIW-Survivors op Sportpark De Diemen. Wij willen groen langs het spoor bij de Martin Luther Kinglaan en langs het water bij de Tobias Asserlaan, het voormalige 'Ajax-pad', verfraaien en verbeteren. Wij zien daar mogelijkheden voor en denken dat dat groen veel intensiever gebruikt gaat worden dan Spoorzicht."

Wat heeft de PvdA de afgelopen vier jaar bereikt?
"Veel. De openbare ruimte ziet er goed uit, er is veel gebouwd in Plantage de Sniep, Holland Park en op de campus en de financiële positie van de gemeente is weer goed. Wij hebben bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing de laatste jaren steeds verder laten dalen. Vergeleken met vier jaar geleden betalen eenpersoonshuishoudens 70 euro per jaar minder en meerpersoonshuishoudens 55 euro minder per jaar. Daarnaast functioneert De Brede HOED heel goed. Wij zijn erin geslaagd om de decentralisaties in de zorg goed op te vangen. Verder is ook bereikt dat er ondertunneling bij het spoor bij het station in het centrum komt. Van de 30 miljoen euro die dat kost hoeft de gemeente Diemen maar 1,5 miljoen euro bij te dragen."

Gaat de PvdA deel uitmaken van de nieuwe coalitie?
"Allereerst moeten wij de uitslag van de verkiezingen afwachten, maar uiteraard wil de PvdA haar verantwoordelijkheid weer nemen en deelnemen in een stabiel college. Wij zijn een partij die realistische plannen en uitvoerbare plannen heeft. Wij zijn geen partij die zomaar iets roept. Je kunt wel zeggen dat je woningbouw wil op plekken als de 'Weilanddriehoek', maar dat is niet reëel. Daar zitten groenbestemmingen van de provincie op. Voordat je die provinciale verordeningen gewijzigd hebt, ben je zo tussen de vijf en tien jaar verder en los je de huidige ruimtelijke problemen niet op."

'De PvdA wil 1.200 sociale huurwoningen bouwen'