Eerst winters koud, in het weekend afnemende kou

Het venijn in deze winter zit duidelijk in de staart. Donderdag start de meteorologische lente, niet met zacht lenteweer maar met diepvrieskou. Het Scandinavisch hogedrukgebied beweegt vanaf vrijdag westwaarts. Vanaf de oceaan trekt dan een depressie richting Engeland en deze zet een dooiaanval in. Eerst kan er sneeuw vallen, vanaf zaterdag overgaand in ijzel en regen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het rond -8 graden. Overdag neemt de bewolking toe. Later is er kans op wat sneeuw. Het maximum ligt rond 0 graden. In de nacht naar zaterdag vriest het tot -5 graden. Eerst valt lokaal sneeuw, overdag overgaand in ijzel en regen, later weer wat opklarend. De temperatuur loopt op tot 3 à 4 graden. In de nacht naar zondag vriest het licht. Overdag bestaat er kans op een bui. Bij een matige zuidoostenwind wordt het 6 à 7 graden.

Trend na het weekeinde

Rond een depressie boven de Britse eilanden circuleert beduidend minder koude lucht. De ingevallen dooi zet als gevolg daarvan door. Het is wisselvallig met soms regen, af en toe zon, en later in de week mogelijk veel wind. Het wordt circa 7 graden. Er is kans op nachtvorst.

Weetje

De meteorologische winter loopt donderdag ten einde, ook al doet het weer daar zeker nog niet aan denken. De winter had duidelijk twee gezichten. December en januari waren zeer somber en zeer nat, tevens gemiddeld zacht. Februari was het tegendeel: zeer droog, koud en extreem zonnig. In zijn geheel bezien was de winter nat, vrij zonnig en aan de zachte kant.