Jan Sikking is docent bedrijfskunde voor het examenjaar op het Mediacollege Amsterdam te Sloterdijk.
Jan Sikking is docent bedrijfskunde voor het examenjaar op het Mediacollege Amsterdam te Sloterdijk. Foto: Leefbaar Diemen

'Leefbaar Diemen is een partij
met een duidelijk profiel en lef'

Jan Sikking (65) is lijsttrekker van Leefbaar Diemen. Hij woont zijn hele leven in Diemen.

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van Leefbaar Diemen?
"Woningbouw, sport en jongeren. Er moeten in de komende jaren veel woningen worden gebouwd. Wij zetten in op sociale huurwoningen en koopwoningen in het middensegment. Er is een aantal plekken in Diemen waar gebouwd kan worden. Maar Leefbaar Diemen is duidelijk: wij zijn bereid om een deel van het groen op te offeren voor woningbouw. Wij denken dat het mogelijk is om in de 'Weilanddriehoek' woningen te bouwen. De tram dient dan te worden doorgetrokken om bewoners een goede verbinding met het centrum te geven. Het is wat ons betreft ook mogelijk om in de Diemer Vijfhoek woningen te bouwen en op de plek waar de ijsbaan van de Diemer IJsclub ligt. Die krijgt dan elders een schaatsbaan. Wij zijn er ook voor om op de plek van de volkstuintjes langs het spoor kleine huisjes te bouwen, zogenaamde 'tiny houses'. Uiteraard dienen die woningen te worden aangesloten op het riool, water en licht. Wij zijn tegen bebouwing van de plek op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg. Wat ons betreft komt daar een mooi parkje. Die hoogbouw kan dan worden gebouwd op een stuk van Spoorzicht. Nee, dit is zeker geen idee van Ronald Vriend, de nummer drie op onze kandidatenlijst (lid van Comité Hoogbouw Nee). Dit idee komt van Leefbaar Diemen. Ik kan mij nog herinneren dat daar geen bebouwing was, want ik heb er als kind nog gevoetbald. Dat er later een kantoorgebouw is neergezet, is naar mijn mening een fout geweest."

Sportterreinen

"Wij denken dat het mogelijk is om in de Spoorwegdriehoek, achter SV Diemen, sportterreinen aan te leggen. Er kan dan een tunneltje komen tussen de Spoorwegdriehoek en Sportpark De Diemen. Daar kan een accommodatie voor een hockeyclub worden aangelegd en een extra veld voor SV Diemen. De spelers van SV-Diemen kunnen dat veld via het tunneltje bereiken. Uiteraard dient er een weg te komen voor de hulpdiensten. Wij zijn ook voorstander van het aanleggen van een atletiekbaan. Die atletiekbaan kan onder water worden gezet en als het vriest door de Diemer IJsclub worden gebruikt. TIW-Survivors hoeft niet per se op de huidige plek op Sportpark De Diemen te blijven, maar als het kan graag."

Woontoren

"Jongeren zijn heel belangrijk voor ons. Wij vinden dat er voldoende woningen voor jongeren gebouwd moeten worden en dan denken wij bijvoorbeeld aan de vervallen pastorie, een parel van Diemen, of een woontoren waar zowel senioren als jongeren kunnen wonen. Jongeren kunnen de ouderen dan helpen. Leefbaar Diemen vindt ook veiligheid, inclusief goede verlichting, erg belangrijk."

Leefbaar Diemen heeft een roerige periode achter de rug.
"Rosali Herder is naar de Ouderenpartij Diemen gegaan en Leo Smits is van DiemenLinksaf naar ons overgestapt. Dat gebeurt niet alleen in de gemeentelijke politiek, maar ook in de landelijke politiek. Het is prima dat de politieke opvattingen van mensen veranderen en dat zij zich aansluiten bij een partij waar zij zich beter op hun plaats voelen. De gemiddelde leeftijd van onze partij is omlaag gegaan. Die was 67 jaar en is nu 55 jaar. Wat mij betreft gaat de gemiddelde leeftijd in de toekomst verder omlaag. Wij hebben al onze kandidaten overigens een Verklaring omtrent Gedrag laten inleveren. Dat vinden wij belangrijk."

'Wij zijn een partij die lastige onderwerpen durft te benoemen'

Doorvragen

"Wij zijn een partij die lastige onderwerpen durft te benoemen en zaken niet zomaar laat passeren. Wij vragen door, want Leefbaar Diemen is een partij met lef. Dan denk ik aan het vervolgonderwijs van jongeren boven de 12 jaar. Hun schoolverzuim en naar welke scholen buiten Diemen zij gingen waren niet in beeld, maar nu wel."

"Een ander voorbeeld zijn de hoge kosten die Diemen kwijt is aan het management van de brandweer."
Hoe ziet Leefbaar Diemen de toekomst van park Spoorzicht?
"Wij willen dat een deel van Spoorzicht groen blijft. Maar in de hoek van Spoorzicht kan hoogbouw komen, in plaats van op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg. Wij denken dat het parkje dat wij op deze plek willen aanleggen door meer mensen zal worden gebruikt dan park Spoorzicht."

Vind je het lastig dat er twee lokale partijen aan de verkiezingen meedoen?
"Nee. De kiezers zien echt wel het verschil tussen Leefbaar Diemen en Ons Diemen. Leefbaar Diemen is een stabiele lokale partij die al lang meedraait en ervaring heeft. Wij zijn een partij met een duidelijk profiel en lef. Wij durven gewoon te zeggen dat er een deel van de weilanden moet worden opgeofferd om woningen te bouwen en sportvelden aan te leggen. Ik doe geen voorspelling over het aantal zetels dat wij gaan halen. Uiteraard is Leefbaar Diemen bereid om verantwoordelijkheid te dragen en toe te treden tot de coalitie. Het belangrijkste is dat onze punten worden uitgevoerd, met of zonder wethouder van Leefbaar Diemen."