Nicole van Engelen is zelf geen wethouderskandidaat.
Nicole van Engelen is zelf geen wethouderskandidaat. Foto: Trudy Kroese

'Het zou ideaal zijn als park
Spoorzicht helemaal groen blijft'

Nicole van Engelen (47) is lijsttrekker van GroenLinks. Zij woont sinds 1995 in Diemen.

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van GroenLinks?
"Ruimte, groen en sociale huurwoningen, duurzaamheid en één samenleving. Wij willen Diemen graag groen houden, maar willen ook dat er sociale huurwoningen worden gebouwd. Dat betekent dat wij keuzes zullen moeten maken. Wij zijn blij dat er nu plannen zijn om sociale huurwoningen te bouwen. Wat GroenLinks betreft is er ruimte voor die woningen op plekken als Plantage de Sniep - daar zijn ook al besluiten over genomen - en verschillende gebieden in Holland Park en tussen Griend en de Gooiseweg. Daarbij vinden wij een zekere verdichting ook van belang om zo én woningen te kunnen bouwen én het groen te behouden. Diemen groeit en er komen hier meer mensen wonen. Wij moeten onze voorzieningen daarop afstemmen, maar moeten hierin dus wel keuzes maken. Wij zijn voor een middelbare school. Dat is een goede manier om de jeugd in Diemen te houden. Wij denken dat er ruimte voor een middelbare school is naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid. GroenLinks wil het energieneutraal wonen en werken voor iedereen in Diemen bereikbaar maken, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van leningen die investeringen in een energieneutraal pand mogelijk maken. Bij nieuwbouw willen we dat de gemeente ervoor zorgt dat er energieneutraal gebouwd wordt. Beter nu investeren dan dat bewoners daar op een later moment veel geld aan kwijt zijn. Het is belangrijk dat we alle nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten houden en zo veel mogelijk toepassen. GroenLinks wil verspilling van energie en grondstoffen en vervuiling voorkomen en tegengaan. Wij zien dat bewoners hier ook steeds actiever mee aan de slag gaan en zijn heel blij met Daarom Duurzaam Diemen, omdat bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties hier samen werken aan concrete actieplannen op het gebied van duurzaamheid."

Prettig en veilig

"GroenLinks vindt een samenleving belangrijk waarin mensen zich prettig en veilig voelen en elkaar ontmoeten. Wij vinden Pink Diemen voor de LHBTI+-gemeenschap een goed initiatief. Daarnaast zetten wij ons in voor bijvoorbeeld de mensen van Wij Zijn Hier. Dat zijn vluchtelingen die geen verblijfsvergunning hebben gekregen, maar ook niet terug kunnen. Er heeft eerst een groep op twee plekken in Diemen-Zuid gewoond en onlangs een andere groep in het oude pand van Rataplan."

Zorg

"Natuurlijk vinden wij de zorg van groot belang. Onze wethouder Ruud Grondel heeft op dat terrein veel werk verzet. De Brede HOED functioneert goed. Daarnaast houden wij de vinger aan de pols bij zaken als de 'keukentafelgesprekken'. Mensen die in aanraking komen met voorzieningen zoals de Wmo of Jeugdzorg krijgen een gesprek met personeel van de gemeente. Zo'n gesprek is niet altijd makkelijk. Soms vergeten mensen bepaalde vragen te stellen of onthouden niet alles wat is gezegd. Wij hebben in de vorige raadsperiode een motie ingediend waarin staat dat de gemeente de mensen moet vertellen dat zij altijd iemand mogen meenemen tijdens zo'n gesprek. Vorig jaar is op ons initiatief een motie ingediend voor een extra dagdeel voor opvang van mensen met beginnende dementie in Huis van de Buurt 't Kruidvat. Alle fracties die aanwezig waren hebben de motie mede ingediend."

GroenLinks kiest opnieuw voor een wethouder van buiten Diemen.
"Twaalf jaar geleden had Diemen behoefte aan een stabiel bestuur. Ruud Grondel, die veel ervaring had als wethouder, is toen naar Diemen gekomen. Ruud heeft vorig jaar bekendgemaakt dat hij na deze raadsperiode stopt. Er hebben zich diverse mensen bij ons aangemeld die wethouder in Diemen willen worden. Jorrit Nuijens vinden wij de beste kandidaat. Hij is raadslid in Amsterdam en heeft daar goed werk verricht. Jorrit is zichtbaar, een uitgesproken persoon en oprecht geïnteresseerd in mensen. Als Jorrit wethouder wordt gaat hij hier wonen. Hij vindt het belangrijk om de inwoners van Diemen dagelijks tegen te komen. Nee, zelf heb ik nooit overwogen om mij kandidaat te stellen als wethouder. Ik werk als arbeids- en organisatiepsycholoog en vind mijn werk veel te leuk. Wij mikken op vier zetels. GroenLinks staat er landelijk goed voor en wij hopen dat de kiezers het beleid van wethouder Grondel en de fractie waarderen."

'Jorrit Nuijens vinden wij de beste wethouderskandidaat'

Hoe ziet GroenLinks de toekomst van Spoorzicht?
"Het zou ideaal zijn als park Spoorzicht helemaal groen blijft. Het is een koele plek, een plaats waar mensen van de natuur kunnen genieten en ook belangrijk voor de dierenpopulatie. Wat betreft de ruimte heeft GroenLinks twee prioriteiten: groen en sociale huurwoningen. Daarna komt de middelbare school. Ik heb de locaties aangegeven waar woningen en een middelbare school kunnen komen. Wij zien op Spoorzicht geen plek voor een sportaccommodatie. Wij zijn niet tegen de komst van een hockeyvereniging in Diemen, maar vinden andere zaken belangrijker."