Het debat in Huis van de Buurt  Kruidvat was het tweede verkiezingsdebat.
Het debat in Huis van de Buurt Kruidvat was het tweede verkiezingsdebat. Foto: Peter Visser

Vijf partijen zijn duidelijk over hun wethouderskandidaat

In Huis van de Buurt 't Kruidvat werd vorige week woensdag het tweede debat gehouden dat in het teken stond van de gemeenteraadsverkiezingen.

DIEMEN De politieke partijen in Diemen zijn druk in de weer om de gunst van de kiezers voor zich te winnen. De verkiezingsprogramma's zijn gepresenteerd en te lezen op onder meer de websites van de partijen. De lijsttrekkers of hun vervangers nemen deel aan politieke debatten en er zal binnenkort ook op straat campagne worden gevoerd.

Tijdens het tweede debat dat de Stichting Welzijn Diemen (SWD) organiseerde in Huis van de Buurt 't Kruidvat werd door gespreksleider Mario Semeleer van de SWD de vraag gesteld wie de wethouderskandidaten van de partijen zijn. Een aantal partijen is hierover al in een vroeg stadium duidelijk geweest.

Huidige wethouders

De huidige wethouders Lex Scholten en Jeroen Klaasse zijn de wethouderskandidaten van hun partijen, respectievelijk de PvdA en D66.

VVD-lijsttrekker Brigitte Wielage is wethouderskandidaat van de liberalen. Zij is al twaalf jaar raadslid van de VVD in de gemeenteraad. Daarvan is zij al lange tijd fractievoorzitter van de liberalen.


Het Amsterdamse raadslid Jorrit Nuijens is de wethouderskandidaat van GroenLinks in Diemen. GroenLinks kiest dus opnieuw voor een wethouder van buiten Diemen. Maar in tegenstelling tot de huidige GroenLinks-wethouder Ruud Grondel, heeft Nuijens al aangegeven dat hij als hij wethouder wordt zo snel mogelijk naar Diemen zal verhuizen. Hij vindt het belangrijk om dagelijks contact te onderhouden met de inwoners van Diemen.

Aantal partijen wil eerst uitslag van verkiezingen afwachten

Grondel is nooit naar Diemen verhuisd omdat zijn vriendin geen afstand wilde doen van hun prettige woning in Amsterdam. Grondel heeft elk jaar ontheffing van de gemeenteraad gevraagd en gekregen om in Amsterdam te mogen blijven wonen.

Peter Prins is de wethouderskandidaat van de Ouderenpartij Diemen. Het ervaren raadslid heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij bij een positief verkiezingsresultaat verantwoordelijkheid wil nemen en toe wil treden tot het college van B en W.

Mart van Troost (Partij van de Ouderen) en Wim Advokaat (Ons Diemen) willen nog geen uitspraak doen over wie hun wethouderskandidaat is. Zij willen eerst de uitslag van de verkiezingen afwachten. Jan Sikking, de lijsttrekker van Leefbaar Diemen, noemde evenmin de naam van een wethouderskandidaat. Maar als Leefbaar Diemen een wethouder levert zal dit iemand zijn met veel bestuurlijke ervaring zijn, gaf Sikking aan.

Het CDA, dat vorige week woensdag niet bij het lijsttrekkersdebat aanwezig was, heeft nog geen wethouderskandidaat aangewezen. Lijsttrekker Janneke de Graaff is geen kandidaat.