Het eerste politiek debat, in Het Noorderlicht.
Het eerste politiek debat, in Het Noorderlicht. Foto: Trudy Kroese

Politiek debat vooral in teken van gebrek aan woonruimte

In wijkcentrum Het Noorderlicht is vorige week woensdagavond het eerste debat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart gehouden.

DIEMEN Dat er in Diemen een tekort is aan huurwoningen, daar waren de deelnemers aan het debat in wijkcentrum Het Noorderlicht het over eens. Maar voor wie, in welke prijsklasse en waar nieuwe woningen zouden moeten komen, daar verschillen de meningen over.

De lijsttrekkers Jeroen Klaasse (D66), Lex Scholten (PvdA), Brigitte Wielage (VVD), Jan Sikking (Leefbaar Diemen), Mart van Troost (Partij van de Ouderen), Janneke de Graaff (CDA), Peter Prins (Ouderenpartij Diemen), Wim Advokaat (Ons Diemen) en de nummer twee op de kandidatenlijst van GroenLinks, Hilda van 't Riet, namen deel aan het debat dat was georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Mario Semeleer van de SWD was gespreksleider.

De meest interessante discussie ging over wonen. Er is in Diemen een tekort aan betaalbare huurwoningen. Het is voor starters heel moeilijk om een woning te vinden. Dat geldt ook voor senioren die hun koopwoning willen verlaten en in een comfortabele huurwoning willen gaan wonen. Dit heeft mede te maken met de recente financiƫle crisis en een gebrek aan geld bij de woningcorporaties. Wat is de visie van de politieke partijen op de woningmarkt in Diemen? Een aantal partijen ging hier uitvoerig op in tijdens het debat, maar alle partijen staan hier uitgebreid bij stil in hun verkiezingsprogramma. Alle partijen in Diemen willen dat er betaalbare woningen komen, maar toch zijn er verschillen. Zo zetten de PvdA en GroenLinks in op de bouw van sociale huurwoningen en willen de VVD en D66 een combinatie van sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen.

Landelijke regels

De PvdA wil samen met de woningcorporaties 1.200 goedkopere huurwoningen bouwen. Lex Scholten: "De corporaties kunnen en willen nu investeren en de gemeente kan goedkoop grond ter beschikking stellen. Daarbij geven we extra aandacht aan jongeren, ouderen en gehandicapten." De PvdA noemt in haar verkiezingsprogramma ook een bedrag. De partij wil 1,2 miljoen euro uittrekken voor de bouw van goedkope huurwoningen. Scholten gaf aan dat het wettelijk zo geregeld is dat 25 procent van de sociale huurwoningen aan inwoners van Diemen kan worden toegewezen. Meer is niet mogelijk door de landelijke regels. PvdA wil een deel van de woningen bouwen op Spoorzicht en de overige woningen op andere plekken in Diemen.

Combinatie

Veel aandacht voor woningen voor starters en senioren

De VVD is voorstander van de bouw van 600 sociale huurwoningen en 600 middeldure huurwoningen. Lijsttrekker Brigitte Wielage gaf aan dat daarmee mensen worden geholpen die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar (nog) niet in de positie verkeren om een woning te kopen. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld als onderwijzer of verpleger werken.

D66 is eveneens voor een combinatie van de bouw van sociale huurwoningen en betaalbare huurwoningen in het middensegment. Die laatste categorie woningen is van belang voor mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen. Met betaalbare woningen in het middensegment wordt mensen in sociale huurwoningen de mogelijkheid geboden om door te stromen. D66 vindt een goede spreiding van sociale huurwoningen van belang, omdat de ervaring leert dat dit de leefbaarheid ten goede komt. D66 wil dat de gemeente desnoods financieel bijdraagt aan sociale woningbouwprojecten.

Fors bedrag

GroenLinks wil een fors bedrag uittrekken voor de bouw van sociale huurwoningen. GroenLinks wees erop dat die woningen een langere tijd kunnen blijven bestaan en daardoor over een langere periode kunnen worden afgeschreven.

De Ouderenpartij Diemen wil meer betaalbare seniorenwoningen. Veel ouderen wonen in een grote woning die niet geschikt is voor senioren. Zij kunnen niet naar een seniorenwoning verhuizen omdat er daar te weinig van zijn. En als zij wel kunnen verhuizen, worden zij met huren geconfronteerd die zij niet kunnen opbrengen. De Ouderenpartij Diemen denkt dat er ruimte is voor seniorenwoningen in Holland Park en langs de Gooiseweg nadat die is verlaagd.

De Partij van de Ouderen vindt het van belang dat er woningen worden gebouwd voor senioren die willen doorstromen. Het gaat dan om gelijkvloerse woningen. De Partij van de Ouderen is voorstander van de bouw van woningcomplexen met zelfstandige woningen voor zowel ouderen als jongeren. Het zou moeten gaan om woningen met gemeenschappelijke ruimtes, waar de jonge en oudere bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ook Leefbaar Diemen wil dat er betaalbare woningen worden gebouwd. De partij is van mening dat er in Diemen voldoende plek is voor woningbouw. Leefbaar Diemen denkt daarbij aan woningbouw in de Diemer Vijfhoek, Spoorzicht en de 'Weilanddriehoek', tussen de Weteringweg en het Diemerbos. Lijsttrekker Jan Sikking maakte duidelijk dat zijn partij absoluut tegenstander is van de bouw van een wooncomplex op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg. De partij wil daar liever een parkje inrichten als groen, ter compensatie van Spoorzicht.

Levensbestendig

Ook het CDA is voorstander van de bouw van woningen voor met name starters en senioren. De partij denkt dan aan sociale huurwoningen en woningen met een huur van tussen de 600 en 900 euro. Het CDA wil dat er tevens wooncomplexen worden gebouwd voor jongeren en ouderen en dat er meer levensbestendige woningen komen, dat zijn woningen die kunnen worden aangepast naar de wensen van senioren.

Nieuwkomer Ons Diemen vindt het eveneens van groot belang dat er betaalbare woningen voor vooral starters en senioren worden gebouwd. Ons Diemen is van mening dat de koopwoningen die worden gebouwd vooral naar mensen van buiten Diemen gaan.