Janneke de Graaff heeft de afgelopen vier jaar vooral  geluisterd naar inwoners en ondernemers wanneer zij haar opzochten voor raad.
Janneke de Graaff heeft de afgelopen vier jaar vooral geluisterd naar inwoners en ondernemers wanneer zij haar opzochten voor raad. Foto: Trudy Kroese

Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente zich dienstbaar opstelt

Janneke de Graaff (52) is lijsttrekker van het CDA. Zij woont sinds 1995 met haar man in Diemen.

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van het CDA?
"Een dienstbare gemeente, veiligheid en verlichting en woningen voor starters en senioren. Wij vinden het belangrijk dat de gemeente zich dienstbaar naar de inwoners opstelt. De afgelopen vier jaar ben ik regelmatig door inwoners en ondernemers benaderd, waarbij de meest gehoorde klacht was dat veel mensen in Diemen zich niet gehoord voelen. Dan doel ik op zaken zoals de plannen voor het openstellen van het Jaagpad en de Trekschuit in Plantage de Sniep, de klachten van inwoners van Diemen-Zuid over hoogbouw in een deel van Holland Park en het plan om op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldsweg een woningcomplex te bouwen. Bewoners krijgen wel de kans om in te spreken, maar vaak op een laat moment. Zij worden dan met plannen geconfronteerd die al in een vergevorderd stadium zijn. Hierdoor hebben zij geen of nauwelijks invloed meer op de al bestaande plannen. Om het goede voorbeeld te geven is ons verkiezingsprogramma dan ook tot stand gekomen door deze en overige uitgebreide gesprekken met inwoners en ondernemers. Wanneer mensen mij benaderen adviseer ik hen, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben, eerst contact op te nemen met de betreffende ambtenaar en later eventueel met een wethouder die over de betreffende kwestie gaat. Wanneer mensen echt niet verder komen stel ik daarover vragen in de gemeenteraad."

"In het geval van de nieuwbouwplannen in de Arent Krijtsstraat was het beter geweest als de projectontwikkelaar en de gemeente in een vroeg stadium overleg hadden gevoerd met de omwonenden. Wij zijn overigens voor woningbouw op deze locatie die beter bij de omgeving past. In ieder geval minder hoog dan in het oorspronkelijke plan. Deze locatie is de entree van Diemen en ligt in een omgeving met karakteristieke huizen. Het nieuwe plan moet dus in de omgeving passen."

"Het CDA vindt veiligheid zeer belangrijk. En bij sociale veiligheid speelt goede verlichting een belangrijke rol. Wij vinden dat bijvoorbeeld de verlichting op plekken zoals op het Diemerplein, bij diverse zebrapaden en bij een aantal bushaltes in Diemen-Zuid verbeterd moet worden. Enige tijd geleden ben ik benaderd door studentes die zich niet prettig voelen als zij op bepaalde bushaltes in Diemen-Zuid staan te wachten. Daarnaast moet er ook beter overlegd worden als het om veiligheid gaat. Dan doel ik onder andere op de situatie in Bergwijkpark, waar door werkzaamheden studenten in het donker door een park moesten fietsen en lopen. Verder willen wij ons ervoor inzetten om het politiebureau langer open te houden tijdens de avonden en nachten."

Wooncomplexen

"Wij vinden het van groot belang dat er woningen voor met name starters en senioren worden gebouwd. Wij willen dat er zowel sociale huurwoningen als woningen met een huur van tussen de 600 en 900 euro worden gebouwd. Wij willen dat er meer levensloopbestendige woningen voor senioren komen, dat zijn woningen die kunnen worden aangepast naar de wensen van senioren. Ook zijn wij voorstander van de bouw van wooncomplexen voor jongeren en senioren. Bewoners kunnen elkaar dan indien nodig ondersteunen."

Wat heeft het CDA de afgelopen vier jaar gedaan?
"Vooral geluisterd naar inwoners en ondernemers wanneer zij mij opzochten voor raad. En hen bijgestaan waar mogelijk. Lange tijd heb ik gefunctioneerd als een éénvrouwfractie. Toen ik vanwege gezondheidsklachten geruime tijd afwezig ben geweest, was er geen vervanging. De situatie is nu gelukkig veranderd. Wij hebben een kandidatenlijst met 15 personen. Het zijn goede en enthousiaste mensen. Het CDA hoopt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen twee zetels te behalen. Wij zullen na de gemeenteraadsverkiezingen fractie-opvolgers benoemen en als fractie voldoende steun krijgen."

'Park Spoorzicht moet helemaal groen blijven'

Spoordriehoek

Er is veel discussie over Spoorzicht. Hoe ziet het CDA de toekomst van Spoorzicht?
"Park Spoorzicht moet helemaal groen blijven. Naast dat wij woningbouw van groot belang vinden, moeten wij ook zuinig omspringen met het groen dat er in de gemeente is. Wij vinden dat de spoordriehoek die vlak bij sportpark De Diemen ligt een goede plek is om woningen te bouwen. Er is daar voldoende ruimte voor de bouw van woningen. Ja, ik weet dat het veel geld kost om dat gebied te ontsluiten. Wij willen laten onderzoeken of dat haalbaar is. Het CDA is voorstander van een hockeyvereniging in Diemen, maar dat mag niet ten koste gaan van TIW-Survivors. Die club heeft een lange traditie in Diemen en heeft veel goede spelers en veel kampioenen voortgebracht. Wat ons betreft kijken we naar mogelijkheden voor zowel het behoud van TIW-Survivors als een geschikte locatie voor een hockeyvereniging."