Mart van Troost, zelf vrijwilliger in wijkcentrum het Noorderlicht: 'Buurthuizen vormen een belangrijke plek tegen vereenzaming'.
Mart van Troost, zelf vrijwilliger in wijkcentrum het Noorderlicht: 'Buurthuizen vormen een belangrijke plek tegen vereenzaming'. Foto: Trudy Kroese

Partij van de Ouderen richt zich
op iedereen in Diemen

Mart van Troost (68) is lijsttrekker van de Partij van de Ouderen (PvdO). Hij woont sinds 1999 in Diemen.

Waarom ben je lijsttrekker van de Partij van de Ouderen geworden?
"Ik was fractieopvolger bij Leefbaar Diemen. Ik ben vanwege persoonlijke redenen bij Leefbaar Diemen opgestapt, niet vanwege politieke redenen. Ik ben daarna gevraagd om lijsttrekker van de PvdO in Diemen te worden. Ik heb al jaren contact met Wil van Soest, het Amsterdamse raadslid van de PvdO. Ja, er doen twee ouderenpartijen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen mee. Je kunt je inderdaad afvragen of dat goed is. Maar er doen ook twee lokale partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen mee. De raadsleden die tot vorig jaar namens de PvdO in de gemeenteraad zaten zijn uit de partij gestapt en hebben een nieuwe partij opgericht: de Ouderenpartij Diemen. De PvdO heeft toen nieuwe personen gezocht voor de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik denk dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de twee ouderenpartijen. De PvdO richt zich bijvoorbeeld op iedereen: op jong en oud. De PvdO richt zich vooral op mensen die het moeilijk hebben in de maatschappij."

Wat zijn de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van de PvdO?
"Woningen voor senioren, sociale cohesie en gratis openbaar vervoer voor alle ouderen. Mensen die voldoende verdienen hebben geen moeite met het vinden van een goede woning. Maar dat geldt niet voor veel ouderen en jongeren. Ouderen die willen verhuizen hebben vaak problemen om een geschikte en betaalbare woning te vinden. Wij zijn voorstander van het bouwen van sociale huurwoningen in een deel van park Spoorzicht. Wij denken dat er in Diemen ook woningcomplexen kunnen worden gebouwd waar zowel ouderen als jongeren kunnen wonen. Wij willen graag relatief kleine en gelijkvloerse woningen. Denk aan een complex met zelfstandige woningen en daarnaast gemeenschappelijke ruimtes. Daarvan kunnen bewoners - alleen als zij dat zelf willen - gebruikmaken. Mensen wonen dan volledig zelfstandig, maar kunnen elkaar ontmoeten en eventueel helpen in de gemeenschappelijke ruimtes. In een gemeenschappelijke ruimte kan bijvoorbeeld een kookvoorziening zijn. Dit soort woon- en zorgcomplexen kunnen bijdragen aan de wens van senioren om langer thuis te blijven wonen."

"Wij vinden de sociale cohesie van groot belang. Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid functioneert uitstekend. Maar dat geldt niet voor de andere buurthuizen in Diemen. Ik ben zelf vrijwilliger in wijkcentrum Het Noorderlicht en heb veel waardering voor mensen die zich als vrijwilliger voor de buurthuizen inzetten. De PvdO wil dat er in Het Noorderlicht en in De Schakel vergelijkbare Huizen van de Buurt komen. Buurthuizen vormen een belangrijke plek tegen vereenzaming."

"Wij vinden mobiliteit en goed openbaar vervoer goede middelen tegen vereenzaming. Als mensen mobiel zijn kunnen zij elkaar ontmoeten en deelnemen aan sociale en culturele activiteiten. Daarnaast heeft voldoende bewegen een positief effect op de gezondheid. Wij beschikken in Diemen over goed openbaar vervoer. Maar er zijn plannen om een aantal tramhaltes op te heffen en andere tramhaltes te verplaatsen. Het gevolg is dat de afstand van de woning tot een tramhalte voor veel mensen in Diemen groter wordt. Wij zijn daartegen. Het is belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van goed openbaar vervoer, ook mensen met een beperking. In Belgiƫ geldt een bijzonder tarief voor het openbaar vervoer voor mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. In Nederland hebben we de ov-kaart voor studenten en in Diemen gratis openbaar vervoer voor senioren die rond moeten komen van een bedrag dat iets boven het minimum ligt. De PvdO wil dit uitbreiden. Wij willen dat ook ouderen die iets meer verdienen in de daluren gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. Wij zijn tegenstander van het nieuwe lijnennet van het GVB. Dat lijnennet gaat in juli in als de Noord/Zuidlijn gaat rijden. De tram uit Diemen rijdt dan niet meer naar het Centraal Station. Reizigers moeten dus overstappen. Dit kan met name een probleem zijn voor veel ouderen. De protesten tegen dit nieuwe lijnennet zwellen aan. Het is afwachten hoe het gaat uitpakken."

Hoe ziet de PvdO de toekomst van park Spoorzicht?
"Wij willen dat er in een deel van Spoorzicht woningen voor doelgroepen worden gebouwd. Woningen in een bijzonder innovatief project met maximaal rendement voor Diemenaren. Dat is nodig. Er moeten in Nederland tot 2021 jaarlijks zo'n 44.000 woningen bij komen die geschikt zijn voor ouderen. Deel je dit aantal woningen door de 388 gemeentes in Nederland dan moeten er gemiddeld 113 woningen per jaar in elke gemeente voor senioren worden gebouwd. Bijvoorbeeld woningen zonder trappen of woningen waar zorg op afroep beschikbaar is. Wij zijn overigens niet voor hoogbouw op Spoorzicht en willen dat de helft van Spoorzicht groen blijft."

PvdO wil meer Huizen van de Buurt