Verhuizing 'bieb' lijkt kansrijk

DIEMEN Het is een wens die al jaren leeft bij Stichting De Omval, maar nu gaat ook daadwerkelijk onderzocht worden of het mogelijk is om de bibliotheek onder te brengen in Theater de Omval.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Stichting De Omval gaan samen onderzoek doen naar de haalbaarheid van het verplaatsen van de bibliotheek naar Theater de Omval. Mark Schol, beleidsmedewerker van de OBA, legde donderdagavond de raadsleden tijdens een informatieve raadsvergadering uit dat de bibliotheek de huidige ruimte aan het Wilhelminaplantsoen huurt van een particuliere verhuurder. De bibliotheek betaalt daarvoor een forse huursom. De OBA denkt door de verhuizing naar Theater de Omval niet alleen geld te kunnen besparen, maar ook beter te kunnen inspelen op de behoeften van de klanten. De uitleenfunctie blijft belangrijk, maar de bibliotheek heeft zich de laatste jaren meer en meer ontwikkeld tot een plek van educatieve ontmoetingen en andere bijeenkomsten.

Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Stichting De Omval, heeft al nagedacht over een pek voor de bibliotheek. Hij denkt dat uitbreiding van Theater de Omval aan de achterzijde mogelijk is. "Daar hoeven maar enkele parkeerplaatsen voor te worden opgeofferd. De bibliotheek komt dan in het nieuwe gedeelte van het gebouw."

5