B en W wil onderzoek bibliotheek in De Omval

DIEMEN Er komt een onderzoek of het mogelijk is dat de openbare bibliotheek wordt gevestigd in Theater de Omval. Dat staat in de Cultuurnota 2018-2022 die het college van B en W aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

De gemeenteraad zal de nota in februari bespreken en vaststellen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Kunst en Cultuur: "Er is in Diemen geen vastgesteld beleidskader op het gebied van kunst en cultuur, terwijl er toch sprake is van een breed en aantrekkelijk aanbod van culturele voorzieningen. Voorzieningen die er mede voor zorgen dat Diemen een fijn dorp is om te wonen. Kunst en cultuur zijn belangrijk voor de samenleving: het zorgt voor verbinding en ontmoeting en biedt kansen voor ontwikkeling van mensen. Met deze cultuurnota zetten we daarom in op een beleid dat het voor alle inwoners van Diemen mogelijk en aantrekkelijk maakt om mee te doen: deelnemen aan activiteiten, lid worden van een vereniging of een voorstelling of instelling bezoeken. Om dat te bereiken is een goede samenwerking met (culturele) verenigingen en instellingen van belang", aldus Klaasse. "Met input van bewoners, instellingen en verenigingen hebben we acht ambities geformuleerd. Deze ambities gaan onder andere over het vergroten van het cultuurbereik, het stimuleren van de samenwerking tussen verschillende partijen en het stimuleren van initiatieven. Het streven daarbij is om zo veel mogelijk het initiatief te laten bij de culturele sector en de samenleving: de gemeente kan dergelijke initiatieven faciliteren en subsidiƫren."

Bibliotheek

In de Cultuurnota staat dat er een onderzoek komt dat duidelijk moet maken of het mogelijk is dat de openbare bibliotheek wordt gevestigd in Theater de Omval. Het college van B en W is voorstander van een zo optimaal mogelijk gebruik van gemeentelijke gebouwen en ziet de meerwaarde van vestiging van de openbare bibliotheek in het theater. De combinatie moet fysiek echter wel passen. De openbare bibliotheek heeft inmiddels veel ervaring met het delen van gebouwen en het college heeft er dan ook vertrouwen in dat er een gedegen en realistisch onderzoek zal plaatsvinden. Vanuit de openbare bibliotheek en Theater de Omval wordt binnenkort met dit onderzoek gestart.