Verdachten brand langer vast

Diemen De strafzaak tegen de drie verdachten van de brandstichting in de flat aan de Rode Kruislaan 19 juli vorig jaar is voor maximaal drie maanden aangehouden. Alle verdachten, broer en zus Gilermo en Simona I. en Rachid V., blijven vastzitten.

Vorige week donderdag wees de rechtbank een verzoek af van de advocaat van de 26-jarige Rachid om de voorlopige hechtenis van zijn cliƫnt op te heffen. Hij stond net als de 24-jarige Gilermo voor de rechtbank in Amsterdam voor een pro-formazitting. Rachid ontkent betrokkenheid bij de brandstichting en volgens zijn raadsman is er onvoldoende wettig bewijs om hem nog langer vast te houden. De verdachte kwam eind vorig jaar in beeld naar aanleiding van het programma 'Opsporing Verzocht'. Een tipgever zou de man hebben herkend. Toen de politie de verdachte aanhield had hij aan zijn onderbeen een wond die volgens artsen leek op een oude brandwond. Eenzelfde wond had ook Gilermo aan zijn been.
Gilermo heeft eerder bij de politie bekend de brand in de benedenwoning van zijn 23-jarige zus Simona te hebben aangestoken. Het Openbaar Ministerie denkt dat de twee mannelijke verdachten tegen betaling de brand hebben aangestoken en dat de vrouw het verzekeringsgeld wilde opstrijken. Gilermo I. wacht met verdere verklaringen totdat zijn zus en de andere verdachte gaan praten, maar deze twee beroepen zich op hun zwijgrecht.

5