Bewoners vinden dat de veiligheid is verbeterd.
Bewoners vinden dat de veiligheid is verbeterd. Foto: Trudy Kroese

Ook in februari en maart extra toezicht in en bij Bergwijkpark

De veiligheid in Bergwijkpark en omgeving is verbeterd door extra toezicht van beveiligers. Zij blijven ook in februari en maart actief.

DIEMEN Het extra toezicht door particuliere beveiligers in en rond Bergwijkpark wordt in de maanden februari en maart voortgezet. Dit heeft burgemeester Erik Boog aan de gemeenteraad meegedeeld tijdens de behandeling van het Jaarplan Veiligheid.

De gemeenteraad nam vorig jaar unaniem een motie aan van de VVD, Leefbaar Diemen en D66 om het toezicht door particuliere beveiligers in de maanden december en januari uit te breiden. Sinds 1 december 2017 zijn particuliere beveiligers van maandag tot en met vrijdag actief van 17.00 tot 24.00 uur en op zaterdag en zondag van 18.00 tot 24.00 uur. Boog vertelde dat naast het verlengen van de termijn waarin de particuliere beveiligers extra uren toezicht houden, de politie en de handhavers van de gemeente ook extra alert blijven in Bergwijkpark en omgeving. In de herfst van 2017 vroegen drie bewoonsters van de containerwoningen bij Bergwijkpark in het DiemerNieuws aandacht voor de in hun ogen onveilige situatie in en rond het park. Zij wezen erop dat vanaf het moment dat Bergwijkpark voor werkzaamheden is afgesloten de bewoners van de containerwoningen die naar station Diemen-Zuid of de campus willen, kunnen kiezen uit twee routes: de omleiding door het park of de Bergwijkdreef. Zij vertelden dat zij zich dikwijls niet veilig voelden omdat zij soms lastig werden gevallen door mannen. De slechte verlichting in het park was hier van invloed op. De gemeente heeft alles in het werk gesteld om de situatie te verbeteren. Overigens bleek volgens de politie ook een aantal genoemde incidenten slechts geruchten te zijn en was er voor de bewoners ook een veiliger route beschikbaar om het park heen. De situatie is inderdaad verbeterd, vertelt Yvette Bergamin, bewoonster van een van de containerwoningen. "Het is veiliger geworden. De bewoners weten dat er nu beveiliging is. De verlichting is gerepareerd en op het pad in Bergwijkpark zijn schelpen gestrooid. Daardoor wordt het pad bij regen geen modderpoel meer. Ik vind het goed nieuws dat het extra toezicht met twee maanden wordt verlengd." Tijdens de discussie over het Jaarplan Veiligheid kwam ook de toename van het aantal diefstallen van fietsen bij het station in het centrum aan de orde. De VVD heeft hier onlangs vragen over gesteld aan het college van B en W. Burgemeester Boog noemde de suggestie om hiervoor cameratoezicht in te zetten te ingrijpend en wees op de andere maatregelen die getroffen worden. Wijkteamchef De la Rie van de politie Diemen/Ouder-Amstel bevestigde dat het aantal diefstallen van fietsen bij het station de afgelopen periode is toegenomen. Maar in vergelijking met stations in de omgeving van Diemen valt het aantal diefstallen van fietsen relatief mee. De la Rie gaf aan dat de politie er alles aan doet om de pakkans van fietsendieven te vergroten, onder andere door het inzetten van lokfietsen (inclusief lok-e-bikes). Ook wordt er getracht om via pseudo-aankopen van gestolen fietsen via websites als Marktplaats de fietsendieven en helers op te sporen.