Jowan Kelderman: 'Ook de gemeente-organisatie wil in 2030 klimaatneutraal zijn.'
Jowan Kelderman: 'Ook de gemeente-organisatie wil in 2030 klimaatneutraal zijn.'

Naar een eerlijke, duurzame economie

DIEMEN Op 6 en 7 februari brengt Daarom Duurzaam Diemen zeventig mensen samen in het Saan Museum om in een werkatelier samen een actiegerichte duurzaamheidsagenda voor Diemen te maken. Een van de initiatiefnemers is Jowan Kelderman.

Kelderman werkt bij de gemeente en wil meehelpen om van duurzame ideeën van inwoners, bedrijven en organisaties een succes te maken. "Als kind kreeg ik via mijn ouders en school te horen over arme landen, samen delen, het belang van vrede, goede voeding en zorg voor het milieu. Toen ik in boeken over planten en dieren las en het nieuws begon te volgen via (jeugd)journaal en krant kwamen er bij mij zorgen over de toekomst van de mensheid en de planeet. Daarom besloot ik me te gaan richten op duurzaamheid. In mijn eigen leven, maar ook met mijn studie en werk."

Duurzaamheid bij de gemeente

Vorig jaar heeft het college van B en W de volgende speerpunten benoemd: energie, klimaat en circulaire economie. "De gemeente heeft als doel om in 2040 een energieneutrale gebouwde omgeving te realiseren. De gemeente-organisatie zelf wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Op gemeentelijke gebouwen zijn zonnepanelen geïnstalleerd en energiebesparende maatregelen doorgevoerd. De oude tl-buizen in het gemeentehuis zijn vervangen door energiezuiniger ledverlichting die automatisch uitschakelt bij afwezigheid. Het afval wordt gescheiden. In vier jaar is er al bijna 17% energie bespaard in de gemeentelijke gebouwen en ruim 13% bij de openbare verlichting. De elektriciteit wordt duurzaam ingekocht met garanties van oorsprong van Nederlandse windenergie."

Wat kun je zelf doen

Ook zelf kun je veel doen, zegt Kelderman. "Kies voor een duurzame bank en verzekeraar en een groene energieleverancier. Woningeigenaren kunnen meedoen aan collectieve inkoopacties die de gemeente organiseert en informatie opvragen via het regionale energieloket. Babette Porcelijn is dit jaar begonnen met een publiekscampagne 'Think big act now' op Facebook waarin je stap voor stap geholpen wordt om duurzaam te leven. Wil je je binnen de gemeente Diemen inzetten of heb je zelf een idee? Laat het mij weten en doe mee met het werkatelier Daarom Duurzaam Diemen."