Burgemeester Erik Boog: 'Ik wil in heel Diemen deze zware georganiseerde criminaliteit aanpakken.'
Burgemeester Erik Boog: 'Ik wil in heel Diemen deze zware georganiseerde criminaliteit aanpakken.' Foto: Trudy Kroese

Ondermijnende criminaliteit wordt beter in kaart gebracht

De gemeenteraad bespreekt vanavond onder andere het Jaarplan Veiligheid. De informatieve raadsvergadering begint om 20.00 uur.

DIEMEN De gemeente Diemen gaat in 2018 de ondermijnende criminaliteit in de hele gemeente nog beter in kaart brengen door het opstellen van een zogenaamd 'ondermijningsbeeld'.

Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht gekregen om een ondermijningsbeeld vast te stellen. Het Rijk heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Door het beter in kaart brengen van ondermijnende criminaliteit kan deze vervolgens ook beter worden aangepakt. Voor gemeenten ligt daarbij de nadruk op de bestuurlijke maatregelen, terwijl de politie en het Openbaar Ministerie vooral gericht zijn op de strafrechtelijke kant. De belastingdienst heeft mogelijkheden om financiƫle fraude en misstanden aan te pakken. Door een integrale aanpak kunnen de overheidspartners elkaar versterken in de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Diemen is vorig jaar al gestart met een integrale aanpak om ondermijnende criminaliteit beter aan te pakken, onder andere door een pilot in Diemen-Noord. Dit onderzoek naar adresfraude en identiteitsfraude levert ook informatie op over andere criminele activiteiten. Burgemeester Erik Boog. "Tijdens de pilot in Diemen-Noord stuitten wij op ernstige zaken als mensenhandel, uitbuiting, hennepkwekerijen en woonfraude. Die zaken pakken wij met onze partners effectief op. De uitkomsten van deze pilot zullen voor de zomervakantie in de gemeenteraad worden besproken." Boog gaat ervan uit dat de pilot in Diemen-Noord een vervolg krijgt in de overige wijken van Diemen. "Ik wil in heel Diemen deze zware georganiseerde criminaliteit aanpakken. Daarvoor kunnen wij de informatie van het ondermijningsbeeld goed gebruiken."

Het ondermijningsbeeld is een gezamenlijke inspanning van gemeente, politie, belastingdienst, Openbaar Ministerie en het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum). Het geeft een integraal beeld van de informatie, kennis en inzichten rondom (risico's voor) ondermijnende criminaliteit in Diemen en de criminele netwerken die daarbinnen actief zijn. Daarnaast geeft het een beeld van de aard en werkwijze van criminelen, de betrokkenheid van faciliteerders en de gelegenheden die de maatschappij biedt voor het plegen van dergelijke activiteiten, waar de overheid geen of slecht zicht op heeft. Hierbij gaat het in het bijzonder om de vraag wie de criminele kopstukken zijn, gelegenheidsstructuren en hoe vermenging met de bovenwereld plaatsvindt. Een ondermijningsbeeld bevat tevens een beschrijving van de aard en omvang van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit in de gemeente en de regio. Daarnaast wordt alle informatie van de RIEC-partners verzameld en wordt inzichtelijk gemaakt hoe de ondermijnende criminaliteit beter kan worden aangepakt. Eind 2018 zal op basis van de dan beschikbare lokale ondermijningsbeelden een regionaal beeld worden opgemaakt ten behoeve van de landelijke doelstelling om tot een landelijk ondermijningsbeeld te komen.