Voormalige winkelruimte RataPlan gekraakt door vluchtelingen-collectief

DIEMEN Ruim 35 uitgeprocedeerde asielzoekers van het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier hebben zondagmiddag de ruimte op de begane grond van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Weesperstraat 118 gekraakt. De eigenaar van het pand heeft zondagavond aangifte gedaan bij de politie.

Op de begane grond van het pand was tot eind augustus vorig jaar hergebruikwinkel RataPlan gevestigd. RataPlan opende op 1 september 2017 een nieuwe zaak aan de Weesperstraat 140. In het pand aan de Weesperstraat 118 zijn diverse andere bedrijfsruimten die aan bedrijven worden verhuurd.

Het bedrijfsverzamelgebouw aan de Weesperstraat 118 is het derde gebouw in Diemen dat door Wij Zijn Hier is gekraakt. Begin 2017 kraakte het collectief een pand in de Pierssonstraat op industrieterrein Verrijn Stuart. Na een afspraak met de eigenaar van dat pand vertrokken de uitgeprocedeerde asielzoekers en kraakten vervolgens een pand aan Nienoord. Dat pand werd in november 2017 ontruimd. De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers vonden toen een plek in een pand in Amsterdam.

Wij Zij Hier geeft aan dat hen geen andere keuze rest. "Helaas zijn wij genoodzaakt om op deze manier onderdak te verkrijgen omdat wij anders overdag op straat moeten zwerven. Wij zouden heel graag een huis huren en mogen werken."

De leden van Wij Zijn Hier willen een goede band opbouwen met de andere gebruikers van het pand, de buurt, kantoren en winkels om in goede harmonie samen te leven. De gemeente is geen partij in deze zaak. De eigenaar van het gekraakte pand zal samen met het Openbaar Ministerie naar een oplossing moeten zoeken.