Theo en Bets Westerbeek maken in serpertines gevangen een dansje tijdens hun 40-jarig huwelijksfeest op 27 oktober 1966 in Café De Kroon.
Theo en Bets Westerbeek maken in serpertines gevangen een dansje tijdens hun 40-jarig huwelijksfeest op 27 oktober 1966 in Café De Kroon. Foto: Henk Westerbeek

Nieuw tijdschrift HKD vol foto's

Hoe vierden de Diemenaren in 1966 een feestje in De Kroon aan de Muiderstraatweg? Het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen staat vol nieuwe verhalen en veel onbekende foto's. In dit nummer, waarin fotografie een belangrijke rol speelt, gaat het vooral om beelden.

DIEMEN Hoe vierden de Diemenaren in 1966 een feestje in De Kroon aan de Muiderstraatweg? En waar bivakkeerden dik 200 jaar geleden Franse soldaten in Diemerbrug? Wat gebeurde er toch allemaal in Diemen dat persfotografen aan het begin van de vorige eeuw zo graag naar Diemen kwamen voor sensationele plaatjes? Wat lazen de Diemenaren 70 jaar geleden in de Diemer Courant? En welke plaatsen in Diemen werden gevangen in beeld door de kennersogen van fotografen Willem Mol en Frits Reurekas. En hoe kijken we nu naar de schoolfoto van de klas van 1997 van de Sint-Petrusschool?

De antwoorden staan allemaal in het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen dat voor het 27-ste jaar verhalen en beelden van Diemen publiceert. In dit nummer waarin fotografie een belangrijke rol speelt, gaat het vooral om beelden. Miep Westerbeek haalde het fotoalbum uit de kast van de robijnen bruiloft van haar ouders Theo Westerbeek en Bets Saan. In een fotoreeks kijk je mee in de feestzaal van Café De Kroon; de gezelligheid, de lol, de hoedjes en de petjes, de drank en de sigaretjes en de aandacht voor elkaar.

Soldaten

Alfred Bakker beschrijft nauwgezet zijn zoektocht naar de plek waar rond 1800 Franse soldaten in kazernes werden ondergebracht. Met kadastrale kaarten als onomstotelijk bewijs en fraaie details van hoe Diemen het te stellen had met de soldaten van Napoleon.

Nieuws

Persfotografen vinden werk zat in Diemen: ingestorte gebouwen, auto's in de trekvaart, branden en ongelukken op de Muiderstraatweg ("een traject waar het record van 't aantal verkeersongelukken op den weg zoowat iederen Zondag geslagen wordt!"). Maar ook fotograferen ze regelmatig de Sint-Petrus' Bandenkerk: "een voorbeeld hoe een dorpskerk weer kan dienen als het schilderachtige middelpunt van een Hollandsch dorp."

Met genoegen sorteerde Bert Roest lokale nieuwsfeiten uit de Diemer Courant van 70 jaar geleden. Een feest van herkenning voor oudere Diemenaren met veel namen en advertenties van toen. Wie kent ze nog? De winkels van Woud, Woorts, Koekenbier en bakker Baak. En hoe handig zijn de doosjes van mevrouw De Wild voor distributiebonnen?

Schoolfoto's

Dichterbij, maar toch al 20 jaar geleden: de klassenfoto van meester Remon Pontman met zijn klas van 1997. Ze waren toen 11, maar nog steeds kijken ze met plezier terug. Ze zijn nu soms vaders en moeders, hebben de wereld rondgereisd en hebben leuke banen. Maar vergelijk hun foto eens met de klas van 1967 van meester Blauwgeerts en zie de tijden veranderen.

Winter in Diemen

Hij zag wat anderen niet zagen en legde het voor altijd vast. In dit nummer een fotoreportage van de Hartveldseweg tussen de Petruskerk en de Ouddiemerlaan in de periode 1968-1989. Frits Reurekas, de dorpschroniquer van Diemen in tekst en beeld bij uitstek, gaf toestemming om een aantal schitterende winterfoto's van landelijk Diemen te publiceren.

Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

Een straatmuzikant vermaakt de jongens in het achterom bij fietsenmaker Van der Gragt aan de Hartveldseweg. Circa 1937. De kleine jongen in het midden is Chris Goedhart.
De Hartveldseweg in de jaren 60 met rechts het Witte Blok.
De Overdiemerweg in 2007.
Sint-Petrusschool, 1997, groep 7.
Circa 1960. De Hartveldseweg. Op de voorgrond de rijksweg A1, nog een klinkerweg. zonder stoplichten en zebrapaden.