Willemien Boland: 'Commercieel vuurwerk is niet veilig.'
Willemien Boland: 'Commercieel vuurwerk is niet veilig.' Foto: Trudy Kroese

'Ik verwacht dat er op termijn een landelijk verbod komt'

Jeugdarts Willemien Boland uit Diemen is voorstander van een verbod op de verkoop en het afsteken van commercieel vuurwerk.

DIEMEN Er vallen elk jaar veel slachtoffers tijdens het afsteken van vuurwerk. Soms zijn er zelfs dodelijke slachtoffers te betreuren. Jaarlijks raakt een aantal mensen zwaargewond en ondervindt daar de rest van zijn of haar leven de gevolgen van. De Diemense jeugdarts Willemien Boland is voorstander van het afschaffen van consumentenvuurwerk en in plaats daarvan professionele vuurwerkshows te organiseren.

De laatste jaren maken oogartsen op 1 januari bekend wat de gevolgen zijn van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Boland toont de cijfers van de jaarwisseling 2016-2017. Er moesten in Nederland 482 vuurwerkongevallen worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Er waren 31 verloren vingers, 4 (deels) geamputeerde handen en 176 personen met oogletsel, waaronder blindheid. Onder de slachtoffers waren veel kinderen en jongeren: 24% van de slachtoffers was tussen de 10 en 19 jaar, 12% van de slachtoffers tussen 0 en 9 jaar. Opvallend is dat veel slachtoffers toevallige passanten zijn. Tijdens de jaarwisseling van 2016-2017 bestond bijna twee derde van de slachtoffers uit toeschouwers die het vuurwerk niet zelf afstaken. Boland: "Het gaat vaak om ernstige verwondingen die een grote invloed hebben op de rest van het leven van het slachtoffer. Ik zal een voorbeeld geven: ik ken het geval van een man van eind twintig die een lui oog heeft. Tijdens een vuurwerkincident is hij blind geworden aan zijn andere, goede oog. Hij was een toevallige passant."

Boland is een van de ondertekenaars van het Landelijk Vuurwerkmanifest dat eind januari 2015 online is gekomen. Dit nadat in de zomer van 2014 bezorgde beroeps- en belangengroepen een petitie aan de Tweede Kamer hadden aangeboden, die mede van invloed is geweest op het beperken van de tijden waarop rond de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken. Vuurwerk mag de laatste jaren alleen nog van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Ook stellen gemeenten tijdens de jaarwisseling steeds meer vuurwerkvrije zones in. Dat geldt ook voor de gemeente Diemen.

Boland merkt dat de publieke opinie steeds meer opschuift in de richting van een verbod voor het afsteken van commercieel vuurwerk. Zo heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid onlangs het advies gegeven om knalvuurwerk en vuurpijlen landelijk te verbieden.

Wat haar betreft komt er een verbod op de verkoop en het afsteken van commercieel vuurwerk. "Ik verwacht dat er op termijn een landelijk verbod gaat komen. Hiervoor in de plaats kunnen gemeenten professionele vuurwerkshows organiseren, bijvoorbeeld zoals die tijdens het Diemer Festijn plaatsvindt. Dat vuurwerk is veilig en mooi en de mensen genieten er enorm van. Voor de duidelijkheid: ik ben zelf een liefhebber van vuurwerk, maar alleen als het veilig is. En commercieel vuurwerk is dat zeker niet."

Tijdens de afgelopen jaarwisseling waren er 482 vuurwerkongevallen