Twee locaties voor middelbare school

DIEMEN Er zijn twee locaties die geschikt zijn om een middelbare school te vestigen: op Spoorzicht of op het terrein naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid.

Dit vertelde wethouder Lex Scholten tijdens een informatieve vergadering van de gemeenteraad waarin het Projectplan Spoorzicht en omgeving aan de orde kwam.

De gemeente heeft de wens om in Diemen een middelbare school te stichten. Wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs is hierover in gesprek met Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Als het inderdaad mogelijk is een nevenvestiging van de school in Amsterdam-Zuidoost te vestigen, moet de gemeenteraad een besluit nemen over een budget en een locatie voor de middelbare school.

Ideaal

Het lijkt ideaal om een middelbare school en een nieuwe sporthal vlak naast elkaar te bouwen. Maar dat is niet noodzakelijk. Als er een middelbare school wordt gebouwd op het terrein naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran kunnen de leerlingen van die school voor de gymnastieklessen gebruikmaken van de sportzaal van het sportcentrum.

Uit een haalbaarheidsonderzoek dat onlangs in opdracht van het college van B en W is uitgevoerd, is gebleken dat er naast Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan ruimte is voor een tweede permanente sporthal. De tweede permanente sporthal maakt de blaashal overbodig.

De gemeente zal bij de inrichting van Spoorzicht op de eerste plaats rekening moeten houden met de contractuele verplichtingen met het Rijk, ProRail en NS Vastgoed. Zo komt er een ondertunneling onder het spoor op de Ouddiemerlaan en dient er een parkeerterrein te blijven voor reizigers van de NS.

Er zijn veel wensen voor de invulling van Spoorzicht. Behalve de middelbare school en de sporthal gaat het om (sociale) woningen en een accommodatie voor honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Ook is er de wens om Spoorzicht voor een deel groen te houden.

Duidelijk is dat er op Spoorzicht geen ruimte is voor alle wensen. De politiek zal in de nabije toekomst dus keuzes moeten maken.