'Het voelt hier als een warm bad.'
'Het voelt hier als een warm bad.' Foto: Trudy Kroese

Nelie Röfekamp neemt afscheid van De Nieuwe Kring

DIEMEN Het is morgen de laatste werkdag van Nelie Röfekamp, directeur-bestuurder van basisschool De Nieuw Kring. Zij is maar liefst negentien jaar verbonden geweest aan de school in het centrum van Diemen.

Nadat zij al een loopbaan in onder meer het onderwijs achter de rug had, trad Nelie in augustus 1996 in dienst bij De Nieuwe Kring. Zij startte als leerkracht en werd in januari 1999 directeur-bestuurder. "Wij zaten toen op deze plek in het oude gebouw van de voormalige Henri Dunantschool. Het bestuur en de gemeente hebben in de jaren daarna veel gesproken over de bouw van een nieuwe brede school. Op een bepaald moment is er een besluit over nieuwbouw genomen. De Nieuwe Kring heeft tijdens de bouw van het schoolgebouw een aantal jaren in noodlokalen bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid gezeten. In 2009 is dit gebouw in gebruik genomen."

De Nieuwe King is gevestigd in gebouw De Meridiaan, waarin ook kinderdagverblijf Hakim, peuterspeelzaal Het Speelhuis en buitenschoolse opvang Popeye een plek hebben. Nelie benadrukt dat de school volledig onafhankelijk is van de overige gebruikers; het is niet zo dat de peuters doorstromen naar De Nieuwe Kring. Er wordt wel samen gewerkt aan de doorgaande lijnen.

Het gaat goed met De Nieuwe Kring. De school beschikt over een mooi en modern gebouw en de leerlingen kunnen zich buiten uitleven op de speelplaats en gebruikmaken van de tuin en de speeltoestellen op het terrein van handbalvereniging SV Zeeburg. Nelie: "Wij hebben momenteel 380 leerlingen die zijn verdeeld over zestien groepen: vier onderbouwgroepen 1 en 2, vier onderbouwgroepen 3 en 4, vier tussenbouwgroepen 5 en 6 en vier bovenbouwgroepen 7 en 8. Er werken hier in totaal dertig personeelsleden. Een deel van hen werkt parttime. Er werken hier vier mannen."

De Nieuwe Kring is een jenaplanschool die is opgericht en bestuurd wordt door ouders van (voormalige) leerlingen. "De Nieuwe Kring is een school van vernieuwingsonderwijs. Ouders kiezen bewust voor deze jenaplanschool en zijn daardoor vaak bereid om te helpen. We doen vaak een beroep op de ouders." Nelie stond de afgelopen jaren af en toe nog voor de klas, als invalster van collega's die tijdelijk niet aanwezig waren. "Kinderen zijn anders dan tien jaar geleden, maar daarvoor waren kinderen ook weer anders. Kinderen zijn mondiger dan vroeger; dat heeft denk ik te maken met de onderhandelingscultuur bij de opvoeding die veel ouders hanteren. Het is belangrijk dat kinderen voor zichzelf kunnen opkomen, maar ook rekening kunnen houden met de andere kinderen in de groep." Zij heeft haar werk altijd met veel plezier gedaan. "De Nieuwe Kring is geen gebouw. De leerkrachten, de kinderen en de ouders vormen samen de school en maken de sfeer. Ik heb de sfeer op deze school altijd enorm gewaardeerd. Het voelt hier als een warm bad." Nelie stopt officieel met ingang van 1 januari 2018 met haar werk bij De Nieuwe Kring. Haar laatste werkdag is vrijdag 22 december, want dan begint de kerstvakantie. Zij wordt opgevolgd door Martijn ten Broeke die nu nog directeur is bij een jenaplanschool in Schagen. Nelie: "Mijn man Henk is al enige jaren met pensioen en ik word in januari 63 jaar. Onze kinderen wonen niet meer thuis. Ik heb er bewust voor gekozen om nu te stoppen met voltijds te werken. Ik vind het fijn dat ik nu meer tijd krijg om andere dingen te doen. Wellicht ga ik parttime werken. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik heb al een aantal aanbiedingen gekregen voor een nieuwe baan, maar ik ga zeker niet voltijds werken. In januari ga ik Martijn enige tijd inwerken. Hij heeft ervaring als directeur van een jenaplanschool, maar nog geen ervaring als directeur-bestuurder." Nelie kreeg vorige week donderdag een afscheidsreceptie aangeboden. Er waren veel collega's, ex-collega's en andere genodigden aanwezig. Wethouder Ruud Grondel van Onderwijs ging in zijn speech in op de betekenis van Nelie voor De Nieuwe Kring. Hij noemde haar onder meer 'bevlogen', 'betrokken' en 'vasthoudend'. Na het uitpakken van haar afscheidscadeau - een enorme houten uil die een plekje krijgt in de heemtuin van de school - overhandigde Nelie haar sleutels van de school aan Martijn. "Hoe moet je anders straks de school in…"