Rob Verheuvel nam in oktober afscheid van de gemeenteraad.
Rob Verheuvel nam in oktober afscheid van de gemeenteraad. Foto: Trudy Kroese

Rob Verheuvel had een passie
voor mensen en sport

De voormalig fractievoorzitter van de PvdA Rob Verheuvel is vorige week woensdag overleden. Hij werd enorm gewaardeerd.

DIEMEN De op 68-jarige leeftijd overleden Rob Verheuvel gold als een echte sociaal-democraat. Hij was betrokken bij de lokale samenleving en had veel aandacht voor mensen die het financieel niet breed hebben. Verheuvel had een passie voor sport.

Rob Verheuvel is twaalf jaar raadslid voor de PvdA geweest. Daarvoor was hij fractieopvolger. Hij was lange tijd fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in de gemeenteraad. Hij vond het belangrijk om als fractievoorzitter bij alle informatieve vergaderingen van de gemeenteraad aanwezig te zijn. Ook als er zaken op de agenda stonden waarover hij niet het woord voerde. Hij wilde zijn fractiegenoten steunen en het goede voorbeeld geven.

Rob was altijd onberispelijk gekleed. Hij droeg altijd een pak. Hem zou je nooit in een trui zien, zoals de voormalige PvdA-voorzitter Spekman. "Kleren maken de man, is mijn motto", vertelde hij onlangs in het DiemerNieuws.

Uiteraard was Verheuvel ook altijd aanwezig bij de besluitvormende vergaderingen van de gemeenteraad.

Rob was een sympathieke en duidelijke man. Goed is goed en fout is fout. En als het wat hem betreft niet goed was dan zei hij het ook. Rob uitte kritiek altijd recht in het gezicht. Hij was geen man die achter de rug van anderen kwaadsprak, ook niet in de politieke wandelgangen. Hij was niet alleen geliefd bij raadsleden van de PvdA, maar ook bij die van andere fracties. Zijn sympathieke uitstraling, duidelijkheid en interesse in andere mensen werd enorm gewaardeerd.

Nico Portegijs nam in 2015 de taken als fractievoorzitter van de PvdA van Rob Verheuvel over. "Rob kwam in 2002 voor het eerst op de kandidatenlijst van de PvdA en ik heb hem sinds die tijd meegemaakt. Rob was een echte sociaaldemocraat. Hij vond het belangrijk om voor mensen die het financieel niet breed hebben een goede plek in de samenleving te creëren. Rob was ook bijzonder geïnteresseerd in sport. Hij was de man achter de blaashal, maakte zich sterk voor het schoolzwemmen en later voor hockey. Hij vond het belangrijk dat met name kinderen de kans krijgen om veel te bewegen. En dan mocht een gebrek aan een accommodatie of een hoge contributie dat niet in de weg staan. Rob en ik hadden nog twee zaken gemeen. Wij hielden beiden van basketbal. Rob was onder meer bondscoach van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Ik was in 2002 met mijn zoon bij de bekerfinale. Ik kwam Rob daar toevallig tegen. De organisatie vroeg mij ervoor te zorgen dat Rob niet vroegtijdig weg zou gaan. Die dag werd namelijk de Rob Verheuvel Award voor de eerste keer uitgereikt aan de naamgever. Een jaarlijkse onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor het rolstoelbasketbal. Rob wist daar op dat moment nog niets van. Een jaar of zes geleden vertelde Rob mij dat hij wilde leren bridgen. En twee jaar later vertelde hij stralend dat zijn vrouw Joke het ook wilde leren. Joke en Rob hebben daarna met veel plezier gespeeld bij bridgeclub Sans Atout van de ASV. Rob vond het jammer dat hij het niet veel eerder had geleerd."

Rob Verheuvel was altijd onberispelijk gekleed

PvdA-wethouder Lex Scholten heeft bijna twaalf jaar met Rob Verheuvel samengewerkt. "Behalve dat Rob een aardige en charmante man was, is hij belangrijk geweest voor de politiek in Diemen. Rob zette zich in voor onder andere mensen die het moeilijk hadden en voor sport. Maar hij deed ook een aantal zaken die voor veel mensen onzichtbaar waren. Hij was voorzitter van het coalitieoverleg. Dat overleg kwam een paar keer per jaar bij elkaar en heeft ervoor gezorgd dat er een prettige samenwerking is de gemeenteraad was en is."